Работим за обезпечаване на газ за всички, твърди премиерът

Търсим възможни източници за пълна диверсификация на доставките на газ в България и да обезпечим цялото количество газ, необходимо за отоплителния сезон за топлофикациите, количествата газ, необходими на бизнеса и нужното на газоразпределителните дружества, които доставят газ на битовите потребители, които се отопляват на газ. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев пред БНТ.

Той коментира газовата криза в страната и други актуални теми, пред които е изправен кабинетът.

Донев каза, че доставките на газ за България са осигурени само до август и увери, че служебното правителство ще положи всички усилия интерконекторът с  Гърция да бъде готов и въведен в експлоатация, защото гарантира доставката на газ от Азербайджан.

„Предстои много работа, а за тези седем месеца, много неща не са били приключени. Нямаме нито Акт 15, да не говорим за Акт 16, за интерконектора с Гърция. Говори се за отмяна на решението за промяната на интерконектора Надзорния съвет, българските граждани трябва да знаят, че тази отмяна на това решение е във връзка с това, че са допуснати грешки в имената на Надзорния съвет“.

Служебният премиер каза още, че компенсациите за тока за бизнеса са заложени в актуализацията на бюджета, но само до края на септември.

„За тази компенсация участват единствено държавните дружества“,  побърза да уточни Донев.

Служебният премиер бе категоричен, че няма да коментира назначенията на зам.-министри.

„Това са политически кабинети и е нормално всеки един министър, когато влиза в дадено министерство, да влезе със свой политически кабинет. Те напускат поста и заедно с министъра. Всички останали назначения са направени след обстоен анализ на професионалните качества, на това дали съответните длъжностни характеристики хората, които са ги заели в последните дни преди да встъпи служебното правителство, имат необходимите качества и професионална квалификация“, посочи Гълъб Донев.

Той призна, че ситуацията около промените в НАП е по-специална.

„По-особен е случаят с НАП, но мотивите са изключително чисти и изрядни, и фактите говорят за това защо са направени тези смени“,  разясни той.

Служебният премиер увери, че октомври ще има увеличение на пенсиите, тъй като това е заложено в Закона за бюджета на ДОО и няма как да не го изпълнят.

“Друг е въпросът, че чисто експертно, не съм съгласен с направените промени, включително за юлското преизчисление на пенсиите. Ще бъдат увеличени пенсиите на 715 000 пенсионери през октомври. Увеличението няма да е за всички пенсионери”, каза  служебният премиер.

Четете още

Избор на редактора