Дават 15-дневен срок на украинците да освободят хотелите по морето

Министерският съвет взе решение за удължаване на помощта на гражданите от Украйна. Тя ще продължи чрез настаняването им в държавни бази. Това стана ясно от думите на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев след заседанието на правителството.

„Предвидили сме необходимите места и възможности за това. Ще се даде 15-дневен срок до средата на месеца, хората, които са настанени в хотели, да бъдат преместени в подходящи държавни бази“, посочи той.

Само България и още две държави – Кипър и Ирландия, дават такава закрила за неограничен период. „Отдавна е изчерпан периодът в европейските държави, за който се дава тази закрила“, заяви министър Демерджиев.

Общо в места за наставане и държавни бази и се намират над 56 000 украинци, съобщи в интервю за БТА министърът на туризма Христо Проданов.

Над 65 обекта в Слънчев бряг, над 20 в Китен, над 15 в Поморие и над 15 в Несебър, както и обекти в други курорти по Черноморието са кандидатствали по Програма за хуманитарно подпомагане на разселени хора от Украйна досега.

Повече от 400 от обектите, кандидатствали по програмата, са вписани в Националния туристически регистър. Сред кандидатстващите има хотели, къщи за гости, стаи за гости, почивни станции, обекти за временна закрила.

Четете още

Избор на редактора