Мирчев с план от 6 стъпки за решаване на газовата криза

От коалицията „Демократична България“ реагираха остро срещу първите крачки на четвъртото служебното правителство на Румен Радев.

„С първите си действия служебният кабинет прави притеснителна стъпка в посока връщане на „Газпром“. Това написа в профила си във „Фейсбук“ Ивайло Мирчев, като коментарът му бе публикуван и на страницата на ДБ в социалните мрежи.

Според доскорошния депутат връщането към руския газ може да блокира възможностите за алтернативни доставки и да остави страната в пълна зависимост от Москва.

Мирчев предлага и решения в 6 стъпки.

  1. Правителството трябва да продължи преговорите с Гърция за споразумение за блокиране на гарантиран капацитет за България на „Ревитуса“.
  2. Да бъде продължен диалогът с Турция и „Боташ“ с посредничеството на ЕК за подписване на междусистемно споразумение с „Булгартрансгаз“, така че да се използват турските терминали.
  3. Рамковото споразумение с Cheniere да се подобри като цена.
  4. Компенсации за природен газ за бизнеса и домакинствата.
  5. За бизнеса да се подготвят начини за организиране на търгове, за подсигуряване на резерв, така че той да е стимулиран да намали потреблението на газ срещу компенсации на търгова основа.
  6. Въвеждане на помощи за енергийна бедност, с които домакинства на газ да си купят високоефективни електроуреди, с което допълнително да се окаже натиск върху потреблението.

Ивайло Мирчев отбелязва още, че хранилището в Чирен се пълни по график и в момента е над нивото, което е имало в предишни години по същото време – близо 50%

„От 1 юли 2022 г. у нас да влизат пълните количества газ от находището „Шах Дениз ІІ“. Второто полугодие България ще получи 430 млн. куб. м, а за първите шест месеца доставените количества са били 160 млн. куб. м. Общо доставените количества за 2022 г. ще са малко над 50% от договорените 1 млрд. куб.м годишно“, коментира представителят на ДБ.

Четете още

Избор на редактора