Само два варианта, ако вотът мине: или ПП с нов кабинет, или избори

Какво ни чака, ако новото мнозинство (след генералната репетиция тази сутрин) свали правителството? Вариантите след вота са само два. „Продължаваме промяната“ съставя нов кабинет, или отиваме на избори.

Това стана ясно след изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по въпроса за ветото, наложено на Северна Македения. След като довчера той (разбирай ГЕРБ) беше категорично против, днес с присъщата си чупка в кръста се отметна и обеща 59 депутати на „страхливия“ Кирил Петков, за да подкрепят френското предложение в парламента. Бившият премиер получил убедителни аргументи от Брюксел да промени позицията си. А „страхливият“ от първия ден на спора не е променял своята.

Определеното вече като ново мнозинство в парламента отрепетира сутринта вота довечера. Депутатите на четирите партии не влязоха в зала и провалиха избора на нов председател на Народното събрание. Очаква се премиерата на шоуто да бъде след броени часове.

Коренно променената позиция на ГЕРБ за ветото обаче прави невъзможно съставянето на кабинет от новото мнозинство в Народното събрание, твърдят наблюдатели.

Слави Трифонов заряза коалиционното правителство. Според официалното му изявление – точно заради темата с допускане на кандидатурата на съседите за членство в Европейския съюз (макар че зад действията му мнозина прозират неудовлетворени икономически интереси).

Аритметиката показва, че правителство на ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“ и ИТН (остатъци) трудно ще намери необходимата подкрепа, при положение че ГЕРБ вече е „за“ френското предложение, отхвърлено категорично от „Възраждане“ и ИТН.

И остават само два варианта. Или „Продължаваме промяната“ да състави нов кабинет с досегашните си коалиционни партньори и откъсналите се от ИТН.

Или избори наесен.

Четете още

Избор на редактора