Две издания на „Дон Кихот“ продадени на търг за 504 000 евро

Две „уникални“ издания на Дон Кихот бяха продадени за 504 000 евро на търг, организиран от аукционната къща „Сотбис“ в Париж, предаде АФП.

Не е разкрита самоличността на купувача на екземплярите от известната творба на Мигел де Сервантес – трето издание на книга първа, отпечатано през 1608 г., и първо издание на книга втора от 1615 г.

Смятаният за първия модерен роман, историята за бедния и луд джентълмен, който си мисли, че е оправдаващ се рицар, постига изключителен успех след публикуването си през 1605 г.

Изданията бяха изложени през ноември в „Сотбис“ в Лондон. Те са закупени преди почти век от боливийски дипломат.

Назначен за посланик на Боливия във Франция през 1947 г., Хорхе Ортис Линарес, страстен колекционер, търси оригинално издание на романа.

Той отива в Лондон през 1930 г., „вероятно най-важното място за международна търговия със стари книги“, обяснява пред АФП Ед Магс, книжар и праправнук на основател на антикварната книжарница „Магс брос“.

По време на посещението си Ортис не намира това, което търси, но оставя координатите си, докато чака да пристигнат нови книги. Книжарят му се обажда през 1936 г. и дипломатът отново пътува до Лондон.

На 21 декември 1936 г. Ортис се сдобива с две копия на Дон Кихот: книга първа за 100 книги по онова време и книга първа за 750, обяснява Ан Елиброн, ръководител на отдела за книги и ръкописи в “Сотбис”.

Ако тези томове са „уникални“, то това се дължи на подвързията им, направена през 18-и век за английски колекционер. Много е рядко да се намери Дон Кихот с толкова стари подвързии, добавя тя.

Четете още

Избор на редактора