Делян Добрев разнасял по медиите търговски тайни за газа

„Делян Добрев направи голямо турне в националните медии да обяснява, че ние сме купували руски газ на по-висока цена. Той изнася публично доклад на „Булгаргаз“, който е с гриф „търговска тайна“.

Това е информация, която е класифицирана, която касае българската енергетика и сигурността на доставките. Имаме къртица в държавната енергетика. Някой изнася информация и службите спешно трябва да се активират“, това заяви Венко Сабрутев пред bTV във връзка с обвиненията на Делян Добрев, свързани с купуването на по-скъп руски газ.

„Българската енергетика се разнася по студиата. Секретни документи от секретното деловодство на министерството на енергетиката, което има изключително строг контрол над достъпа на документацията. Как изведнъж този доклад излиза в публичното пространство и се използва за манипулиране на съзнанието на хората“, добави още той.

На въпроса дали по време на управлението на „Продължаваме промяната“ наистина е купуван руски газ на по-висока цена, Сабрутев заяви: „Г-н Добрев обясняваше, че ние сме купували руски газ през „Винтерсхал“ и „Газпром Швайц АГ“ на по-висока цена. Нека да видим дали думите му са истина или не са.“

„Въпросните две дружества са под икономическите санкции на Русия, в които се включват прекъсването на всякакъв вид икономически активности, трансакции, плащания и всичко това е въведено с декрет издадено лично от Путин. Информация предадена от руското правителство“, поясни той.

„Хайде сега да си отговорим на въпроса дали сме купували руски газ при положение, че тези дружества не могат да купуват. Газът, който тези две дружества продават сме го купували, но не сме купували руски газ“, категорично заяви Венко Сабрутев.

Четете още

Избор на редактора