Денков: За да има съгласие, трябва да има разговор

Днес повече от всякога имаме нужда от съгласие как да се развие българската енергетика през следващите 20 години, основано на реални факти и истински прогнози, а не на политически измислици и на нереалистични очаквания.

Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет, след като синдикалните организации и протестиращите миньори и енергетици отказаха поканата му за среща за обсъждане на териториалните планове за справедлив преход.

„За да има съгласие, първо трябва да има разговор. Не чрез мегафони, а като седнат представители на всички страни на една маса за преговори, за да бъде чут всеки и да се намери решение за всички“, посочи министър-председателят и допълни, че за това от правителството са поканили днес представителите на синдикалните организации на разговор по всички важни въпроси, които вълнуват миньорите и енергетиците.

„Синдикалните организации засега отказват да дойдат. Така няма да решим проблемите в енергетиката. Всички трябва да са готови за откровен и съдържателен разговор, какъвто ние предлагаме“, каза още Денков.

Премиерът Николай Денков да заповяда на протеста и даде предложенията си. Това каза президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов на протеста на миньорите и енергетиците на автомагистрала „Тракия“.  „Така искат колегите и аз също мисля, че така е по-добре“, коментира той.

„Днес, когато се чух с министър-председателя, на когото трябваше да съобщя новината, че протестиращите не проявяват интерес да се видят с него, той каза, че имал да направи интересни предложения. Казах му това, което бях чул от колеги – който има предложения, да дойде да ги направи тук“, посочи Манолов. „Ако някой отиде на срещата днес, това би било ритуално самоубийство при положение, че едната половина няма да бъде там. Не ми се вярва някой да направи такова нещо“, допълни той.

Четете още

Избор на редактора