Зеленски e в София, среща се с Денков и Радев

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в България няколко минути след 12 часа, съобщи Нова ТВ. Новината за посещението потвърди най-напред премиерът Николай Денков тази сутрин.

За визитата изтече информация предварително, което постави под съмнение дали ще се осъществи, заради съображения за сигурност.

Зеленски отпътува от Молдова с български правителствен самолет. Той ще посети Министерския съвет за среща с премиера, неговата заместничка Мария Габриел и други членове на кабинета.

Очаква се по време на разговорите да бъдат препотвърдени два документа – декларация в подкрепа на евроатлантическия път на Украйна и меморандум за разбирателство в сферата на енергетиката.

След това е предвидена среща между него и българския му колега Румен Радев, по информация на Денков. „Аз се обадих на президента и казах: „Ще идва Зеленски, така че – имайте го предвид, решете дали ще се видите с него.“ Това е начинът, по който да се търси конструктивен диалог“, разказа премиерът за комуникацията си с Радев.

Засега е неясно дали Зеленски ще отиде до Народното събрание. Планират се разговори между него и председателя на парламента Росен Желязков, както и лидери на парламентарни групи, твърди bTV. Предполага се, че президентът ще даде пресконференция за медиите следобеда.

В столицата се наблюдава засилено полицейско присъствие, особено по трасето от летището до центъра, където са разположени сградите на президентството, правителството и парламента. Спряно е движението от Руската църква по булевард „Цар Освободител“ до Ларгото.

Тази извънредна новина се актуализира и повече подробности ще бъдат публикувани скоро. Моля, опреснете страницата за най-пълната версия.

Четете още

Избор на редактора