Денков: Скоро няма да има внос на слънчоглед от Украйна

„В близко време няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна“, заяви премиерът Николай Денков след няколко часови преговори с инициативния комитет на протестиращите земеделци. В преговорите взеха участие и министърът на финансите Асен Василев, както и земеделският министър Кирил Вътев.

В разговор с премиерът на Украйна още тази вечер Денков ще обясни, че ще има определена квота за внос в България на украински слънчоглед, съобщи БНР.

„По отношение на слънчогледа като култура, след малко ми предстои разговор с премиера за Украйна, в който ще обясня, че в дискусиите днес сме обсъдили, че ще има определена квота за България и тази квота ще бъде разрешена за внос в България, едва след като ние сме уточнили колко е голяма, за какво става дума. В близкия период ние няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна“, посочи премиерът.

На срещата са били обсъдени всички искания на земеделските производители, като ще се водят и преговори с европейската комисия за компенсациите, които страната ни може да получи.

„По отношение на останалите продукти и в момента се водят преговори между Европейската комисия и Украйна заедно със земеделските министри на държавите членки за това, може ли да се включват и други продукти, както са посочени в точка първа от исканията на протестиращите“, каза Денков.

Премиерът Николай Денков направи уточнение и по останалите искания на протестиращите.

Правителството ще внесе официално в ЕК предложение за промяна в размерът на държавните помощи за сектора.

Още утре правителството ще гласува помощи за засегнатите от войната в Украйна земеделски производители.

Земеделските производители от своя страна обявиха, че решението за край на протестите ще дойде, когато участниците в тях се запознаят и одобрят поетите ангажименти от властта.

Четете още

Избор на редактора