Депутатите в Гърция заседават извънредно заради пожарите

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис покани лидерите на политическите партиите и депутатите на извънредно заседание  в парламента заради кризата с пожарите.

Противопожарните екипи съобщават, че обстановката се подобрява. В сила обаче е забраната и днес за влизане в горски райони. Няма активно огнище в близост до границата с България, съобщи БНР.

В няколко района, където горят пожари, вятърът спря и постепенно пожарникарите овладяват огнената стихия.

В Александруполис и околните села противопожарните сили през цялата нощ действаха в опит да поставят под контрол няколко огнища, където вече не духа вятър има загасени огнища, но огнеборците остават на място поради риск от ново разпалване. Все още поради слаба видимост е затворена магистралата Комотини – Александруполис. На остров Самотраки тази нощ се запалиха дървета във високата част, едно туристическо село беше евакуирано, островът е и без ток. Няма риск за туристите, съобщиха пожарникарите.

Жителите на няколко села от област Родопи бяха евакуирани в Комотини. Там изгоряха къщи и ферми. Пожарът там е далеч от българската граница.

До Кавала продължава да духа силен вятър и огнищата се разрастват. Там от рано тази сутрин гасят и по въздух със самолети и хеликоптери. Очакват днес да преградят пътя на огъня и да овладеят поне частично пожара.

Изключително критична е ситуацията в подножието на планината Парнита, която се намира северно от Атина. Там изгоряха къщи и производствени цехове. Областният управител съобщи, че причината за пожара е умишлен палеж.

Днес под пълна забрана е движение в горски райони в цялата страна.

Четете още

Избор на редактора