Депутатите приеха актуализацията на бюджета минути преди Джулая

Народното събрание прие актуализацията на бюджета.

Бизнесът ще получава компенсации заради високите цени на тока до края на годината, реши парламентът. Окончателният вариант, около който се обединиха депутатите, беше представен от Делян Добрев от ГЕРБ. Той предвижда 250 лева минимална цена, която бизнесът ще плаща, а компенсацията над тази цена ще бъде 100% до среднодневната цена, постигната на борсата.

По-рано днес депутатите приеха и субсидията за горивата. Актуализацията на бюджета е изчислена при очаквания за годишна инфлация 11.9% и растеж на БВП 2.9%. Увеличава се максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през годината – от 7.3 млрд.лв на 10.3 млрд.лв.

„Бюджетът се прие. Парламентът прояви необходимата доза отговорност в тази тежка обстановка“, заяви вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев. Според него бюджетът е „трудно изпълним, но изпълним“.

„Заложиха се много антикризисни мерки и за домакинствата, и за бизнеса, и за пенсионерите. Силно се надявам този бюджет да помогне на всички българи да посрещнем кризите и тези турбулентни времена малко по-спокойно – каза Василев. – Пенсиите бяха изчислени от НОИ по проекта на правителството. Би следвало да могат да бъдат изплатени нормално в началото на юли“.

За това си постижение българският парламент заслужава да бъде поздравен с едно винаги актуално на 1 юли парче (подчертаваме: не песньовка или песенька, а парче):

Четете още

Избор на редактора