След 13 часа дебати ВСС остави Гешев като главен прокурор

След близо 13 часа дебати Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да прекрати предсрочно мандата на главния прокурор. Само двама от членовете – Атанаска Дишева и Олга Керелска подкрепиха мотивите на министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова и предшественика й Янаки Стоилов. Всички останали 16 гласуваха „против“. Иван Гешев не участва във вота, а шефът на ВКС Галина Захарова и Цветанка Пашкунова от ВСС не присъстваха на заседанието.

Акцентът в искането на Янаки Стоилов бе върху разгласявани от прокуратурата данни от досъдебни производства, включително и събрани със специални разузнавателни средства – разговори на президента Румен Радев с шефа на ВВС ген. Цанко Стойков, както и огласените разговори на обвиняемия бизнесмен Васил Божков с бившия депутат от БСП Александър Паунов и журналиста Огнян Стефанов.

Надежда Йорданова внесе 9 обстоятелства, които й дават основание да поиска оставката на главния прокурор – разкритията на АКФ по делото „Осемте джуджета“, полицейското насилие на летните протести през 2020 г., искането за снемане имунитета на Елена Йончева, съмнението на Гешев за възможно манипулиране на системата за случайно разпределение на делата в съдилищата, делата „Баневи“, „Жоси“ и „Гебрев“, неуважително, подигравателно и враждебно отношение към НПО, отделни личности и юридически общности, които изразяват становища, както и утвърдените от Гешев указания при образуване на досъдебни производства за умишлени престъпления по транспорта.

 

Четете още

Избор на редактора