Детски портрет на цар Борис III на търг в Париж

На 25 май в Париж аукционната френска къща Millon дава на търг неизвестен до този момент детски портрет на цар Борис III от австрийския художник Освалд Щигер. Картината е рисувана през 1896-1897 година и ще бъде презентирана под номер 22, съобщиха от Millon.

Търгът е озаглавен „Майстори: Лицата на кралете“. Княз Борис е с владетелски бретон тип „Цезар“ и държи в ръка розата „Prince de Bulgarie“ създадена от Жозеф Перне-Дюше (1859-1928) по поръчка на Фердинанд Сакскобурготски в чест на първородния му син.

Същата роза виждаме в картината „Две рози „Prince de Bulgarie“ на белгийския художник Франс Мортелманс, продадена за 11 250 евро на търг на в Амстердам на 24 май 2011 г. под номер 86.

Парижката аукционна къща Millon е направила следната презентация на френски език:

„Освалд Щигер (1857-1924) – детски портрет на принц Борис Сакскобурготски (1894-1943), престолонаследник на България, бъдещият цар Борис III. Масло върху платно, подписана в долния десен ъгъл “O. Stieger”. Незначителна реставрация. Създадена около 1896-1897, дървена позлатена рамка, размери на платното 56 x 46 cm.

Цар Борис III произлиза от Бурбоните, както по линия на баща си, така и на майка си. Той е внук на княгиня Клементина Орлеанска и правнук на краля на Франция Луи Филип и Мария Амалия.

През 1887 г., с решение на Парламента, неговият баща Фердинанд Сакскобурготски е поканен да заеме трона на България и в това неспокойно време се опитва да установи силата на държавата и личността на нейния владетел.

България е православна християнска държава и през февруари 1896 престолонаследникът Борис е покръстен от католическа в православна вяра. Негов кръстник е руският цар Николай II.

Портретът на австрийския художник Освалд Щигер е поръчан по това време, най-вероятно от княгиня Климентина, пише 24 часа.

Четете още

Избор на редактора