Димитър Кузманов с първа победа на трева. И то на „Уимбълдън“

Втората ракета на България в тениса Димитър Кузманов записа първата си победа на „Уимбълдън“.

В първия кръг на квалификациите на третия турнир от Големия шлем надви британеца Чарлс Бруум с 6:3, 7:5 след час и 43 минути игра.

За него това е първи успех в официален мач на трева и продължава отличното му представяне в турнирите от Шлема през тази година като в трети пореден „мейджър“ той записва поне един успех. Дебютният изобщо на това ниво дойде на Australian Open срещу Даниел Масур, а на Ролан Гарос бе на един сет от място в основната схема.

Кузманов бе фаворит на фона на факта, че днешният му съперник е №417 в света и играеше с уайлд кард. Двубоят обаче далеч не бе лесен като във втория сет пловдивчанинът постигна впечатляващ обрат от 0-4 гейма, за да спечели последните 5 гейма в мача.

В първия сет серия от пет поредни пробива доведе резултата до 5-3 в полза на Кузманов. Сервирайки за сета той съумя да отрази три брейкбола и в крайна сметка реализира първия си сетбол.

След трудното начало на втората част изглеждаше много вероятно двубоят да отиде в решителен сет, но Кузманов не спря да се бори. Първият върнат пробив бе за 1-4, а след това дойде и втори в последния възможен момент при 3-5.

Брум не успя да се справи с разочарованието и малко след това допусна нов пробив, след който световният №175 сложи край на мача на собственото си подаване.

Във втори кръг в сряда Кузманов ще срещне Педро Качин, победил със 7-6(5), 6-4 Антоан Ескофие. Качин е №118 в света. Двамата имат един мач помежду си – на клей в Буенос Айрес през 2018-а, спечелен от аржентинеца.

Четете още

Избор на редактора