След пазарлъци: имаме терминал за газ от САЩ. Но танкерът ще е само 1

Служебното правителство е договорило свободен терминал за доставка на втечнен газ от Съединените щати. Това е станало в последните часове на офертата за доставка на 7-те танкера, съобщиха на брифинг в Министерство на енергетиката. Пазарлъците обаче не са особено успешни.

Доставката ще е в Турция, като терминал е осигурен само за 1 танкер през октомври. Договорените танкери за ноември и декември няма как да бъдат разтоварени. Служебният министър на енергетиката Росен Христов коментира, че страната ни има достатъчно оферти за газ.

„Успяхме да договорим слот за разтоварване на един танкер с втечнен газ в Турция и приехме офертата на „Шиниър“ за доставка на кораб през октомври. За ноември и декември не можахме да намерим слотове, които да са на икономически изгодна цена. Затова „Шиниър“ коригираха офертата за доставка на един танкер през октомври при същите условия“, обясни Христов.

Цената на втечнения газ в този танкер е 300 лева на мегаватчас, като това е конкурентно спрямо тази на световния пазар.

Месец октомври не е обезпечен.

„Този танкер ще задоволи една трета от нуждите за октомври, азерските доставки са още една трета, остава да договорим още една трета за октомври и съответно за ноември и декември“, каза министърът.

Той допълни, че страната ни ще преговаря с азерите за увеличение на количествата, както има и индикации от турски компании за доставка на тръбен газ.

Четете още

Избор на редактора