Доларът почти се изравни с еврото

Доларът силно поскъпна днес и почти достигна еврото под натиска на възможно спиране на руските газови доставки за Европа, предаде Франс прес.

Щатската валута прибави 0,92% до 1,0093 за едно евро към 12:10 ч. по Гринуич (15:10 ч. българско време), след като малко преди беше поскъпнала с над 1%.

Това накара инвеститорите да се отдръпват от рисковите активи и да предпочитат долара. „Съветваме нашите клиенти да не залагат на това, че доларът ще продължи да поскъпва, а да предпочетат швейцарския франк като по-сигурно „убежище“, изтъкна Марк Хефеле, анализатор в Ю Би Ес (UBS) – глобалната корпорация, предоставяща финансови услуги с над 50 държави.

Поскъпването на щатската валута е реакция на финансовите пазари на новината, че днес руският газов гигант „Газпром“ започна дейности по техническата поддръжка на газопровода „Северен поток-1“ – основен доставчик на синьото гориво Германия и много други страни от Западна Европа.

Въпреки че ремонтът беше предвиден отдавна, събитието засили  безпокойствата на европейските правителства, че е възможно пълно спиране на доставките, което пък засили страховете от и без това силната стагфлация на стария континент.

Четете още

Избор на редактора