Махат и шефа на БАБХ, който изгони Таки-Маки от „Капитан Андреево“

Проф. д-р Христо Даскалов е освободен от длъжността изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните. Това съобщиха на брифинг в Министерство на земеделието.

Заповед на министър-председателя назначава на мястото на Даскалов досегашния зам.-изпълнителен директор на БАБХ – Христо Вълчанов.

По думите на зам.-министъра на земеделието Крум Неделков, действия на Даскалов били в нарушение на изборното законодателство, а именно завръщането му на работа преди ЦИК да обяви поименно списъка с депутатите. Освен това при завръщането си на работа, Даскалов предприел действия, свързани с уволнения и назначения в БАБХ, както и неправомерно сключване на анекс към договор с изтекъл срок на действия, допълни още аграрният зам.-министър.

Даскалов е учен с 35-годишен стаж, експерт и специалист в областта на безопасността и контрола на храните и болести на организмите, живеещи във водна среда. Специализирал е в Heriot-Wat University, Великобритания, по програма на USDA 2003 г. и Bourlag Program в Държавен университет във Форт Колинз, Колорадо, САЩ, както и в Нидерландия, Дания, Швеция, Франция, Германия, Италия и други. Ръководител е на над 15 научни проекти.

Самият Христо Даскалов нашумя покрай сагата с изземването от фирмата „Евролаб 2011“ на фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево“, като от 20 май тази дейност се извършва от държавна лаборатория в София. На фирмата бе отнета и товарно-разтоварната дейност на камионите, идващи от Турция с плодове и зеленчуци. Скандалът стана известен като „Таки-Маки“.

Даскалов първо алармира, че му е предлаган подкуп, за да запази частната лаборатория на пункта. Седмици, по-късно от анонимен имейл бе изпратен аудиозапис до медиите с твърдение, че на него e запечатан точно този разговор за потенциално предлагане на подкуп. Даскалов потвърди за провеждането на този разговор и посочи, че е говорил с ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив проф. Пламен Моллов. Моллов отрече да е предлагал подкуп.

Скандалът с „Капитан Андреево“ набра скорост и след като депутати от „Продължаваме промяната“ обявиха, че са заплашвани. Зам.-министърът на земеделието Иван Христанов изрази мнение, че именно огромните засегнати частни интереси от бизнеса на границата са действителната причина да падне правителството на Кирил Петков. Преди 20 май монополът върху този печеливш бизнес беше предоставен с 10-годишен договор за наем, първо на частната фирма „Интерпред Еврологистик“, представлявана от Размиг Керопе Чакърян, известен като „Ами“. Договорът изтече в края на миналата година. През тази година въпросната фирма бе заменена от споменатата – „Евролаб 2011“. Неин собственик е Васил Димитров, но проверка на сайта BIRD откри връзки с издирвания от Интерпол в миналото за участие в организирана престъпност Христофорос Аманатидис-Таки и партия ГЕРБ. В последните седмици ВАС излезе с няколко съдебни решения, които връщат на фирмата товарно-разтоварната дейност, а на първа инстанция и лабораторния контрол. Агенцията по храните обаче пусна нова заповед, с която директно разписва, че разтоварната дейност е част от официалния контрол и така за момента продължава да я извършва.

Четете още

Избор на редактора