До 2000 лева глоба за драскане и рисунки по фасадите

Глоба от 100 до 2000 лева ще се налага на всеки, който драска, пише или рисува по фасади, огради, храмове, паметници и др. Наказанието бе прието днес от Столичния общински съвет с промени в наредбата за обществения ред.

Предвиждат се и регулярни обходи и проверки на терен срещу този вандализъм от служители на Столичния инспекторат.

От няколко години общината заплашва със сериозни санкции за драскане по сградите. През 2019 г. общинските съветници от ГЕРБ въведоха още по-строга санкция – до 5000 лева, но по друга наредба – за управление на отпадъците и поддържането и опазването на чистотата на територията на Столичната община.

Сега паралелно се въвеждат мерки за насърчаване на графити артисти чрез определяне на пространства и стени за свободно рисуване на територията на София. Идеята е на Малина Едрева, Георги Георгиев и арх.Ивайло Петков от групата на ГЕРБ.

Създава се нов чл. 4а в Наредбата за обществения ред на територията на Столичната община. С него се „забранява се драскането, рисуването и писането на думи, текстове, рисунки, графични изображения и каквито и да е други знаци на фасадите на сгради, сгради на религиозни храмове, паметници, паметни плочи, огради, декоративни стени и други обществени сгради, коридори, подлези, надлези и други елементи на градското обзавеждане, включително и превозните средства на обществения транспорт, както и на всяко друго, непредвидено за целта място“.

Ако собственици на сграда искат да се изрисува фасадата от графити артист, се създава процедура, по която това да става. Идеята първо трябва да бъде представена като визуален проект на графити артиста, придружена с план за безопасност и здраве.

Този проект се съгласува от главния архитект на София с Експертно-художествения съвет и с Общинския експертен съвет по устройство на територията. Едва тогава може да се пристъпи към осъществяването му.

Четете още

Избор на редактора