Уволненият д-р Стефан Константинов: Кокошкарска работа, занимават се с глупости

Разчистване на сметки и кокошкарска работа от страна на здравния министър в оставка Асена Сербезова. Така определи уволнението си д-р Стефан Константинов. Бившият вече шеф на Онкологията попита на пресконференция дали министър-председателят ще има силата да поправи тази неправда и да посочи кой е виновен.

По-рано в социалните мрежи Константинов обави, че е бил уволнен в 12 без 5 заради „анонимен донос с известни автори“. След това уточни, че „сигналът“ бил дошъл от проф. Панайот Куртев, който го наследява на поста като временно изпълняващ длъжността, засега. Според бившия шеф на Онкологията сигналът ангажирал за 4 месеца Вътрешен одит в Министерство на здравеопазването, Изпълнителна Агенция Медицински Надзор, Прокуратура, МВР и куп други институции.

„А след като нищо не излезе от този труд за сметка на данъкоплатеца, Асена Стоименова (Сербезова) просто подписа документа за смяна на директора и замина на заслужена почивка“, написа д-р Стефан Константинов в профила си във фейсбук. Константинов уточнява, че не е викан в МЗ.

Оттам уточниха, че Вътрешен одит е направил проверки по сигнал в болницата и са констатирани нарушения на Закона за обществените поръчки, неприлагане на системата за двоен подпис в 4 от общо 11 проверени договора.

Подчинените на Сербезова се аргументират така: изпълнителният директор на лечебното заведение не е свикал Общото събрание за избор на нов Научен съвет след изтичане на определения мандат. Установено е, че действия са предприети в края на месец януари т. г. – близо 10 години след избора на предходния състав на Съвета. В периода септември 2017 г. – декември 2021 г. не са провеждани конкурси за заемане на академична длъжност „асистент“, „главен асистент“ и „доцент“.
Установени са и нарушения в правилника на болницата, както и определяне на различни цени а избор на екип/лекар, в зависимост от сложността и/или продължителността на съответната дейност.

Константинов коментира иронично, че това били „най-тежките нарушения, които са намерили“. По отношение на различните цени за медицински услуги, той припомни, че правил наредбата за това като здравен министър през 2010 г. Идеята била да има таван на платените услуги в болниците, а в Онкологията имало за всяка дейност в болницата цена – максимална или по-ниска от максималната. Според проверяващите трябвало да има една цена за всичко, което бившият вече началник на болничното заведение определи като „грешно тълкуване на наредбата, заради което са подали възражение в МЗ“.

Константинов е категоричен, че през 2017 г., когато е поел ръководството на болницата, тя била с дългове, а миналата година е завършила с над половин милион лева печалба. „Няма просрочени задължения към днешна дата, въпреки високите цени на консумативи, заяви още д-р Константинов.

Той обясни и за напрежението с проф. Куртев и съпругата му – проф. Галина Куртева, която също работела в болницата. То започнало след като Константинов поискал разтварянето на скъпите лекарства за химиотерапия да става в аптеката на болницата, а не в клиниката, защото така липсвала яснота какво и колко се използва.

Стефан Константинов е третият остранен директор на голяма болница от здравния министър в оставка проф. Асена Сербезова през последните седмици. Преди него бяха уволнени шефът на „Пирогов“ проф. Иван Поромански и шефът на болница „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев.

Константинов бе шеф на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО) пет години като след като през 2017 г. спечели конкурс. Д-р Константинов бе и министър на здравеопазването от октомври 2010 до март 2012 г. в първото правителство на Бойко Борисов.

Новият директор на лечебното заведение е проф. Панайот Куртев, който е в пенсионна възраст.

 

Четете още

Избор на редактора