Евита Перон. Невероятната съдба на едно нетленно тяло

Историята на Мария Ева Дуарте де Перон, по известна като Евита, е толкова впечатляваща, че вдъхнови един от най-популярните мюзикъли в света (със самата Мадона в ролята). 70 години след смъртта й бившата първа дама остава най-известната жена на Аржентина.

Ева и Хуан Перон през 1947 година.

Легендарен обаче е не само животът на съпругата на президента Хуан Перон, а и смъртта й. Не само погребението й 26 юли 1952 г., въпреки че това несъмнено е епичен момент – 2 милиона излизат да изпратят Евита в последния й път, а траурът продължава 2 седмици. Почти толкова необичайно като краткия й живот е и пътуването на тялото й по света в продължение на 20 години след смъртта, разказва БиБиСи.

Актрисата, превърнала се в „знаме на потиснатите“, по време на управлението на съпруга си предизвика еднакво обожание и омраза сред аржентинците. Тя умира на 33 години от рак, а малко преди смъртта си получава титлата „Духовен водач на нацията“ от аржентинския Конгрес.

Хуан Перон искал тялото на съпругата му да бъде балсамирано и да почива в „Декамитисадо“ – пантеон, който трябвало да бъде построен специално за нея. Той поверява задачата на известния испански патоанатом Педро Ара, който се захваща за работа само няколко часа след смъртта на първата дама. Докато гигантският мавзолей се планира, докторът работи в сградата на Всеобщата конфедерация на труда – основната профсъюзна организация на Аржентина. Година по-късно Ара завършва работата си, но мавзолеят остава само проект, затова испанецът оставя балсамирания труп в сградата на конфедерацията.

Свалянето на Перон

През 1955 г., 3 години след смъртта на Евита, военните свалят Хуан Перон от власт. Той бяга в чужбина, но тялото на жена му остава в сградата на Конфедерацията на труда под наблюдението на лекар.

Какво се случва после, бе тайна десетки години и става известно благодарение на разследващата журналистика. Една от най-завършените книги е работата на журналиста, политик и бивш член на перонистката организация „Монтонерос“ Мигел Бонасо.

Според Бонасо военните, които свалят Перон, искат да се уверят, че тялото в сградата на профсъюза наистина е на Евита. „Назначиха група от известни лекари. Те взеха проба от тъкан от лявото й ухо за хистологично изследване и отрязаха пръста й за отпечатъци“, разказва той.

След изследванията лекарите потвърждават, че това е бившата първа дама, която Ара успял да спаси „с всички вътрешни органи“. Страхът, че перонистите може да се опитат да откраднат тялото „и да го използват като факла, за да подпалят страната“, кара военните да разработят таен план за кражба и закопаване на трупа на тайно място.

Педро Арамбуру – лидер на страната след свалянето на Перон, поверява операцията на шефа военното разузнаване полк. Карлос де Мури Кьониг. Кьониг обаче не се подчинява на президента. Хората му отнасят тялото в немаркиран сандък и скриват в Буенос Айрес. Движенията им са следени от членове на перонистката съпротива, които оставят свещи и цветя по маршрута на сандъка и така намекват, че знаят къде е Евита.

Кьониг поверява грижата за балсамираното тяло на своя заместник майор Едуардо Арандиа. Той скрил тялото на Евита на тавана на къщата, в която живеел със съпругата си и малката си дъщеря. Но го подгонила параноя. Една нощ чул шум в къщата и, мислейки, че перонистите идват да спасят „знамето“ си, изпразва пистолета си в посока на звуците. Така загива бременната му жена.

След това Кьониг прехвърлил тялото на Евита в съседна на личния си кабинет стая, където поставил трупа в изправено положение в шкаф. Изследователи твърдят даже, че офицерът бил обсебен от трупа и дори го показвал като трофей.

Слуховете достигат до президента Арамбуру, който отстранява Кьониг от длъжност и през 1957 г. започва операция „Трансфер“.

Помощ от Ватикана

Решението е тялото на Евита да бъде отнесено в Италия и това се случва благодарение на активната намеса на Католическата църква. Агент на Ватикана наел гробница в Милано и се погрижил за документите при пристигането на тялото. През април 1957 г. ковчегът с тялото на Ева Перон е откаран по море до Генуа, представян като ковчег на италианска вдовица, починала в Аржентина.

Ковчегът е отнесен в Милано, където останките на бившата първа дама най-накрая са погребани в гробището „Маджоре“. В него тялото на Евита прекарва 14 години под фалшив надгробен камък.

Операция „Връщане“

За аржентинците съдбата на тялото на Ева Перон остава загадка до 1970 г., когато група млади бунтовници отвличат и убиват президента Арамбуру, обвинявайки го, наред с други неща, за изчезването на тялото на Евита. Сред нарастващия хаос новият военен лидер на страната ген. Алехандро Ланусе сключва с перонистите „Голямото споразумение“, връщайки останките лично на Хуан Перон, изгнаник в Испания.

В края на 1971 г. тялото е ексхумирано и транспортирано до къщата на Перон в мадридското предградие Пуерто де Йера. Бившият президент снимал тялото на съпругата си, откривайки върху него 35 различни наранявания. Снимките обаче не са публикувани.

След завръщането на Перон в Аржентина и триумфа му на изборите през 1973 г., новата му съпруга Изабел става вицепрезидент, а много аржентинци настояват властите да върнат останките на Евита в родината. Но това се случва едва след смъртта на Хуан Перон през 1974 г., когато жена му Изабел поема властта.

Бунтовниците, които преди години са убили президента Арамбуру, решават да организират зловеща размяна. Те открадват тялото на Арамбуру от гробището „Реколета“ в Буенос Айрес и като откуп искат правителството на Изабел Перон да върне тялото на „другарката Евита“ в родината им.

Това става и през ноември 1974 г. тялото на бившата първа дама на Аржентина най-сетне се връща в родината си. Там то е мумифицирано отново и поставено до тялото на бившия й съпруг в гробницата на президентската резиденция.

Но и това не е краят на историята

Изабел Перон решава на построи гигантски мавзолей – „Олтар на Родината“ – където останките на Хуан и Евита да почиват до други национални герои. Но и този проект не се случва. По-малко от 2 години по-късно Изабел Перон е свалена от военната хунта, която отново взема властта в Аржентина и установява най-кървавия режим в нейната история.

Новите власти предават тялото на Ева Перон на семейството й. Тя е препогребана при строги мерки за сигурност в семейната гробница „Дуарте“ в гробището „Реколета“.

Така „знамето на потиснатите“ най-после почива в най-скъпото и престижно гробище в Буенос Айрес. Нейната крипта и днес, 70 години след смъртта й, остава най-посещаваната.

Четете още

Избор на редактора