Еврокомисари ще нищят на място скандала с храните на „Капитан Андреево“

Европейската комисия започва днес цялостна проверка на граничния пункт „Капитан Андреево“ заради скандала с вноса на храни през българо-турската граница и лабораторията „Евролаб 2011“, научи ekspresso. Експертите на Генерална дирекция по безопасност на храните  (DG Health and Food Safety SANTE) ще ровят за нередностите на място.

Вчера стана ясно, че директорът на Българската агенция по безопасност на храните Христо Даскалов е издал заповед частната фирма „Евролаб 2011“ да напусне помещенията на пункта. Срокът за изпълнение е 14 дни.

Заповедта на Даскалов допуска предварително изпълнение, което означава, че фирмата трябва да се изнесе незабавно.

От прокуратурата демонстрират пълно безразличие по темата „Капитан Андреево“. Няма как да сме спокойни, но това няма да ни спре. Няма да се притесняваме от това, че някой смята държавата за своя бащиния. Това коментира заместник-министърът на земеделието и храните Иван Христанов.

Общо 4 жалби срещу заповеди на БАБХ заради конфликта с частната лаборатория вече има подадени пред Върховния административен съд. Предстои да видим какви ще са решенията на върховните магистрати по три от тях. Но в края на миналата седмица те се произнесоха по първата жалба като отхвърлиха искането на частната фирма “Евролаб 2011“ срещу заповедта за извеждането на частниците от „Капитан Андреево“.

Преди месец към медиите изтече запис на разговор между сегашния шеф на агенцията по безопаност на храните Христо Даскалов и бившия Пламен Моллов . От него се чува как Моллов обяснява, че са му дали „едни документи“ да ги предаде на Даскалов. Шефът на БАБХ прие това като опит за корупция и сигнализира прокуратурата. Моллов категорично отрече и обяви, че ставало дума за някакво обучение на служители, за което обаче не се разбира от изтеклия запис.

Бившият шеф на БАБХ се опитва да убеди Даскалов, че на турската граница не се случва нищо нередно.. “Виж, това е, това не само го казвам, знам, че там нямат общо с тия Таки-Маки и т.н.. Да знаеш просто.“, казва Моллов.

Премиерът в оставка Кирил Петков, Христо Даскалов и депутати от управляващата коалиция твърдят, че става дума за стотиците милиони левове пропуснати ползи на държавата от контрола на “Капитан Андреево“ Разследване на Bird.bg описа връзките на фирмата със стари лица от подземния свят и политиката. В поредицата от свързани компании излизат имената на издирвания от Интерпол в миналото Христофорос Аманатидис-Таки и приближеният до бившата групировка ВИС Красимир Каменов-Къро, свързаният с него Размиг Чакърян и Мирослав Петков, за когото „Капитал“ прави връзка с бивши общински служители от ГЕРБ. Самият собственик на фирмата “Евролаб 2011“ Васил Димитров вече отрече да познава споменатите лица.

Повече от 10 години приходите от фитосанитарния контрол на границата с Турция са отивали в частната лаборатория „Евролаб 2011“, която е собственост на фирмата „Интерпред Еврологистик“. Компанията получава право да извършва фитосанитарен контрол по времето когато министър на земеделието е Мирослав Найденов през 2012 г.

През май правителството реши да прекъсне потока от милиони към дружеството. Според кабинета „Петков“ именно действията му по овладяване на контрола на трафика на „Капитан Андреево“ са една от основните причини, довели до свалянето на правителството.

 

Четете още

Избор на редактора