Еди Рама: Вдигнете ветото или свикнете с мен

Между Министерството на външните работи и премиера на Албания прехвърчаха искри по темата с ветото. Еди Рама определи вчера блокирането на преговорите на Северна Македония и Албания с ЕС като „позор“.

„Позор е, че една страна от НАТО, България, държи за заложници две други страни от НАТО, а именно Албания и Северна Македония, в разгара на ожесточена война в задния двор на Европа, докато 26 други държави от ЕС седят безмълвно в плашеща демонстрация на безсилие“, каза Рама пред репортери.

Отговорът на външно не закъсня, наричайки думите на Рама „жлъчни подхвърляния“ и „липса на умения за европейско общуване“.

„България винаги е била сред тези държави членки на Европейския съюз, които подкрепят европейската принадлежност на албанския народ. Отстоявали сме европейската перспектива на Албания и началото на преговорите за членство в ЕС и тогава, когато беше много по-трудно от днес… Очакваме албанският премиер да съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна – кандидат за членство в ЕС.“

От Външно министерство настояха за спазване на добрия тон.

„С Албания ни предстои общо бъдеще. Политиците си отиват. Народите остават. Нашите народи имат общ интерес, който не трябва да бъде накърняван от погрешната преценка на един политик – се посочва още в документа. – Недопустимо е отношенията между държавите да се превръщат в заложник на ексцентричността на настоящия албански министър-председател“.

Премиерът на Албания обаче не спря атаките в туитър.

„О! Българското министерство на външните работи има проблем с начина, по който говоря! Има защо. Аз също имам проблем с начина, по който България иска да реши двустранни проблеми, като използва процеса на разширяване като средство да държи за заложници две страни от НАТО! Спокойно, приятели: вдигнете ВЕТОТО или свикнете с мен!“, написа Рама.

По-късно, когато българският парламент пусна Скопие по пътя към преговорите с ЕС, лично Еди Рама, заедно с президента на Албания Илир Мета приветстваха решението, съобщи МИА. Рама веднага добави нов туит:

„Току-що говорих по телефона с Бойко Борисов. Не мога да намеря думи да му благодаря за решаващата роля при вдигането на ветото в парламента!… Сега ЕС трябва да действа бързо!“ 

Четете още

Избор на редактора