Еди Рама ни вини, че спъваме членството на Албания в ЕС

Премиерът на Албания Еди Рама заяви, че не очаква срещата на върха на ЕС следващата седмица да открие пътя на страната му за започване на преговори за членство в Европейския съюз. Той посочи като основен виновник за това България, съобщава „Политико“.

„Нямам никакви очаквания – коментира Рама. – Мисля, че нищо няма да се случи. Албания и Северна Македония няма да започнат официално преговори за присъединяване“.

Всички правителства на ЕС се съгласиха още през март 2020 г. да дадат зелена светлина на Албания и Северна Македония за започване на преговори за членство. Такива обаче все още не са започнали, тъй като България настоява за отстъпки от Северна Македония в спора между двете страни, засягащ езика, историята и идентичността, припомни Рама.

Запитан дали някой от лидерите на ЕС е дал сигнал, че разговорите може да започнат скоро, Рама отговори: „Какви сигнали могат да дадат те? Не става въпрос за тях. Отново става въпрос за България. Те всички са съгласни, всички подкрепят, всички мислят, че това трябва да се случи, и че е трябвало вече да се е случи. Но възможностите им за маневриране са ограничени от България“.

Четете още

Избор на редактора