Екоактивисти заляха със супа шедьовър на Ван Гог

Екоактивисти хвърлиха консерви с нещо, което изглежда като доматена супа, върху картина на Ван Гог със слънчогледи в Националната галерия в Лондон, съибщи BBC.

Картината е една от седемте творби „Слънчогледи“, създадени от Ван Гог през 1888 и 1889 г., пет от които са изложени в галерии и музеи по света. Художникът ги създава, за да украсят къщата си в Арл, Франция, преди посещението на неговия приятел, художника Пол Гоген.

Видео в социалните мрежи показва двамата протестиращи природозащитници, носещи тениски с лозунг „Просто спрете петрола“. Те изсипват супа върху известната картина, след което залепват ръцете си за стената с помощта на моментно лепило.

Групата привлече внимание и критики за това, че се е насочила към произведения на изкуството в музеите. През юли тази година активисти на същата организация се залепиха за всеизвестната картина „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи в Кралската академия на изкуствата в Лондон, както и на „Сенокос“ на Джон Констабъл в Националната галерия.

Лондонската столична полиция съобщи, че нейни служители са задържали двамата протестиращи за нанасяне на щети и навлизане в чужд имот при утежняващи обстоятелства, след като хвърлили супа върху картината на Ван Гог.

Стойността на „Слънчогледи“ се оценява на 84,2 млн. долара, предаде британското издание на LeMonde. От галерията казаха, че картината е била покрита със стъкло и следователно не е повредена.

Четете още

Избор на редактора