Експерти: Клякаме пред „Газпром“, преговорите са безсмислени

Сега е война, а „Газпром“ е оръжие. Въпросът е колко разумно е да си го държиш до слепоочието и да разчиташ, че няма да бъде натиснат спусъкът. Така бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков коментира пред Нова ТВ намеренията на служебния кабинет да преговаря с руската компания.

„Досега България има силна позиция, защото не е нарушила договора, подават се заявки, потвърждават се количества и те се използват. Потвърдените количества са 0 и толкова се използват”, каза още Трайков той по повод вероятността от арбитраж.

Служебният министър на енергетиката обаче си признал, че вече не се подават заявки към „Газпром”. „Това е третият риск – действията на тази част на правителството в този период”, заяви Трайчо Трайков. Той предупреди, че ако България компрометира позицията си за арбитража, това означава загуби между 1,5 и над 2 млрд. лева.

„В момента по-скоро говорим за политически действия, отколкото за икономически такива”, подчерта дипломатът Милен Керемедчиев обявяваните от Румен Радев и посланичката Елеонора Митрофанова възможности за нова връзка с „Газпром“. Последните съобщения от служебния кабинет е да се поискат неизползваните количества от „Газпром”, който спря едностранно доставките в нарушение на договора.

„Влизаме в една изключително клекнала и прегърбена позиция – политически, която няма да ни доведе никакви дивиденти. Освен, може би, много скъп газ”, коментира Керемедчиев евентуалните преговори с „Газпром“.

Четете още

Избор на редактора