Експерт: „Газпром“ ще спре изцяло газа за Европа

Европа трябва да е готова и до два месеца да очаква „Газпром“ да спре изцяло доставките на природен газ за Стария континент. Това заяви анализаторът Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него в днешното си изявление Урсула фон дер Лайен препотвърди подкрепата на ЕС за Украйна във войната ѝ с Русия. Фон дер Лайен също така ясно заяви, че Европа няма да се огъне под натиска на „Газпром“ на газовите пазари, с което се слага край на всички диспути дали ЕС ще смекчи позицията си спрямо „Газпром“.

Експертът допълни, че ЕС е отговорил на блъфа на Владимир Путин и „Газпром“ и отчете, че мерките, предприети от Общността, са дали резултат.

„Цените на енергийните пазари се понижиха значително, газохранилищата са пълни както никога досега. Мерките, които предлага Европейската комисия за ограничаване на цените на тока, всъщност ще спомогнат да се преразпределят допълнителни приходи от производителите на електроенергия“, обясни Владимиров.

Мартин Владимиров добави още, че България е в тежка ситуация, но в Югоизточна Европа има достатъчно природен газ, т.е. има газ, с който да компенсираме загубите, но ще бъде трудно да намерим газ на ниски цени, отбеляза в заключение анализаторът.

Четете още

Избор на редактора