ЕК призова убийството в София да не се смесва с Шенген

„Убийството на Алексей Петров не трябва да се смесва с въпроса за приемането на България в Шенген, което има своя траектория и ясни правила“. Това каза в четвъртък говорителката на Европейската комисия Анита Хипер в отговор на въпрос дали покушението може да повлияе върху този процес.

„От 12 години твърдим, че България и Румъния са готови за Шенген“, каза говорителката на ЕК и изрази очакване през тази година двете страни да станат пълноправни членки на зоната без граничен контрол.

Членството на България в Шенген се блокира от Нидерландия и Австрия, а това на Румъния – само от Австрия. Българското правителство смята, че най-важното е оттеглянето на ветото на Нидерлания, която твърди, че властите в София не са показали убедителни резултати в борбата с корупция.

След убийството на знакова фигура като Алексей Петров може лесно да бъдат добавени и проблемите с организираната престъпност.

Нидерландия се управлява от служебно правителство до края на годината и е много вероятно то да не реши казуса с допускането на България до зоната за свободно пътуване.

Така присъединяването на България към Шенген едва ли ще се случи до края на годината.

На 1 август австрийският вътрешен министър Герхард Карнер каза, че ветото върху присъединяването на България и Румъния в Шенген трябва да остане, за да бъде запазен граничния контрол. Карнер бе основен глас в правителството във Виена за налагането на ветото през декември миналата година.

Австрия настоява Европейската комисия първо да построи нова по-сигурна гранична ограда по българо-турската граница преди да обмисли вдигането на ветото си.
България се надява ветото за Шенген да бъде вдигнато още тази година заради проведената съдебна реформа и решението на Европейската комисия да прекрати мониторинговия механизъм върху двете балкански държави.

Четете още

Избор на редактора