Елитът се събира в Баку. Започва Световната купа

За близо цял месец центърът на шахматния свят ще се премести в Баку, Азербайджан. От 30 юли до 24 август 2023 г. кавказката страна ще бъде домакин на Световната купа с безпрецедентен награден фонд от 2,5 милиона щатски долара.

Форматът на събитието беше променен в сравнение с предишното (Сочи, 2021 г.) чрез добавяне на допълнителен кръг, което позволи увеличаване на отворената секция от 128 на 206 състезатели. Женската част ще включва 103 играчи.

Събитието от 2023 г. носи и друга промяна: вместо първите двама, първите трима играчи от всяко събитие ще се класират за предстоящия турнир на кандидатите, който ще се проведе следващия април в Торонто, Канада.

Това събитие ще бъде и по-специално за Магнус Карлсен. Настоящият номер едно в света завърши трети в предишния турнир. Карлсен никога не е печелил Световната купа и дори не е достигал до финал – изненадващ пропуск, като се има предвид, че той е спечелил всичко друго в шаха, което може да се спечели.

Кои са фаворитите?

Списъкът с най-добрите поставени включва всички най-добри и най-силни в света, с изключение на настоящия световен шампион Дин Лижен и номер 6 Алиреза Фирузджа.

Лидерите в отворената секция на 10-ото юбилейно събитие включват Магнус Карлсен, Ян Непомняшчи , Фабиано Каруана , Хикару Накамура (който получи уайлд кард), Аниш Гири, Уесли Со , Гукеш Д и Максим Вашие-Лаграв, както и местните фаворити –  Теймур Раджабов  и Шахрияр Мамедяров.

Към звездния състав ще се присъедини и защитаващият титлата си Ян-Кшищоф Дуда. След като спечели събитието през 2021 г., Дуда ще се стреми да отбележи втора победа. Досега това е постигано само веднъж – на Левон Аронян, който спечели Световната купа през 2006 и 2017 г.

Сред по-опитните участници събитието са Етиен Бакро и носителите на Световната купа Борис Гелфанд (2009) и Петер Свидлер (2011). Все още е ясно дали легендарният украински играч Василий Иванчук ще играе, тъй като му беше отказано разрешение да напусне страната. Светът на шахмата призова украинските власти да му предоставят изключение – за което можете да прочетете повече тук .

В секцията за жени всички погледи ще бъдат насочени към Дзю Уъндзюн, действащата световна шампионка за жени и кандидатката за 2020 г. Александра Горячкина. Те ще се изправят пред сериозна конкуренция от бившите световни шампионки за жени Александра Костенюк, Тан Жонгий, Мария Музичук и Анна Ушенина, както и топ играчи като Хъмпи Конеру, Катерина Лахно  , Анна Музичук , Нана Дзагнидзе и др.

Правилата за тазгодишните събития, както и разбивката на наградния фонд, могат да бъдат намерени в раздела за официална информация на уебсайта на събитието:  worldcup2023.fide.com/ .

Четете още

Избор на редактора