Енергиен експерт: Има договор да не се конкурира руският газ

Има договор да не се конкурира руският газ в България, което за нас не е изгодно. „Газпром” разчита, че ще е единственият доставчик за България. Това заяви енергийният експерт Иван Хиновски пред Нова.

Той посочи, че Турция се подценява сериозно като източник на газ. „Ние нямаме договор, нямаме правно основание да купуваме газ оттам. Мълчи се по въпроса, че има някакви разговори, но няма данни. В Турция има много газ. И руски, и египетски“,  заяви Хиновски.

Експертът добави, че до широката общественост не достига цялата информация какво се прави по въпроса с газа.

„Вероятно са предприети дипломатически стъпки със САЩ и Азербайджан за повишаване на алтернативните доставки на природен газ. Те са алтернативни, защото все пак имаме договор с „Газпром”. До колко той е сигурен партньор – стана ясно, че трябва да имаме едно наум”, каза още Иван Хиновски.

Експертът бе категоричен, че газ у нас през есенно-зимния период ще има.

„Радиаторите вероятно ще са по-студени, но при всички случаи ще има количества поне за покриване на минималните товари на топлофикациите – поясни Иван Хиновски. – Ако не възстановим номиналните количества газ за потребление, ще намалят товарите, т.е. ще се намали температурата в подаващата магистрала, респективно в абонатните станции и ще имаме по-хладни радиатори. Това е най-песимистичният сценарий”.

Европейската комисия пък официално поиска от страните членки на ЕС да намалят потреблението на газ с 15% през следващите месеци и да изготвят планове за извънредни ситуации преди зимата.

Комисията предлага като доброволна цел за всички страни от ЕС да намалят потреблението на газ с 15% от 1 август до 31 март 2023 г. в сравнение със средното им потребление през същия период на предходните пет години  – от 2016 до 2021 г.

Предложението на ЕК включва и възможността властите в Брюксел да направят тази цел задължителна при извънредна криза с газовите доставки и ако ЕС обяви значителен риск от сериозен недостиг на газ.

Четете още

Избор на редактора