Мерки и тъмнина в Европа след енергийния шок

Твърде рано е да мисли за зимата. Тя не чука на вратата. Но Европа вече запретна ръкави и се готви за енергийната криза. ЕС има план за постепенно намаляване на потреблението на газ и избягване на възможни прекъсвания на тока през зимата. Все пак се очаква доставките на синьото гориво от Русия да са по-малки. Мерки на Стария континент има. Само ние сме си добре.

Истерия

Изстерия заля Берлин. Отоплителните електроуреди в магазините са разпродадени. Собственик на магазин в Берлин заяви, че през последните два месеца има ръст в продажбата на отоплителни електроуреди, които вече са напълно разпродадени.

Правителството в Германия взе решение в контекста на призивите за по- малко потребление на енергия осветлението на правителствени сгради и паметници да се изключва през нощта.

Магазини на тъмно

Управляващите в Испания призоваха магазините за останат на тъмно през нощта. Издадена бе наредба, която гласи, че на всички предприятия трябва да ограничат температурата, тъй като страната се опитва да пести енергия на прага на зимата.

Според приетия в вчера указ температурата на климатичните инсталации не може да поддържа температура под 27 градуса през лятото, а отоплението не може да надхвърля 19 градуса през зимата, а осветлението на витрините на магазините трябва да се изключва след 22:00 часа.

Отворени врати – глоба

Французите ще направят всичко възможно, за да намалят потреблението на енергия с 10% през следващите две години. Глоба от 750 евро грози собствениците на магазини, които оставят отворени вратите, а вътре работи климатик. Външните тераси на кафенета и барове също не се допускат да се отопляват или охлаждат.

Забраната за осветена реклама между 1 след полунощ до 6 сутринта също беше разширена, за да обхване цялата страна в опит да се постигне тази цел.

19-27°

На Ботуша вече работи по план за намаляване на потреблението на енергия от началото на миналия месец. От май мерките забраняват климатиците да се настройват на по-ниски от 27°. През зимния сезон пък отоплителните системи не трябва да затоплят сградите над 19°. Ограниченията важат до април 2023 г.

Гръцки щит

В съседна Гърция климатиците не могат да се настройват на температури по-ниски от 27 градуса в обществени сгради през лятото. Въвеждат се и редица мерки, които да направят сградите по-енергийно ефективни. Обществените сгради се оборудват с щитове за прозорци и беше обявена програма за 640 милиона евро за подновяване на прозорци и охладителни системи в държавни съоръжения.

Четете още

Избор на редактора