ЕНП опитва да замаже скандала с обиските в офиса й

Акцията на белгийската полиция в централата на Европейската народна партия (ЕНП) във вторник в Брюксел заради предполагаем скандал, включващ бивш консултант на шефа на ЕНП Манфред Вебер, предизвика разочарование в дясноцентристкото семейство на ЕС, съобщава Euractiv.

Манфред Вебер е известен като покровителят на Бойко Борисов в Брюксел. Лидерът на ГЕРБ не крие близките си отношения с него. Вебер и ЕНП първи поздравиха ГЕРБ и Борисов с победата на изборите на 2 април.

Във вторник белгийската полиция внезапно е нахлула в офисите на ЕНП, проверявайки компютри и изисквайки документи, свързани с текущо разследване на предполагаема корупция по време на предизборната кампания за ЕС през 2019 г.

Служител на ЕНП, който присъства по време на акцията, каза пред Euractiv, че „каквото и да е поискала белгийската полиция, то е било предоставено“.

В светлината на прожекторите е депутатът от християндемократите (ХДС) Марио Фойгт, мениджър на дигиталната кампания на лидера на ЕНП Манфред Вебер по време на предизборната кампания за ЕС през 2019 г.

Според съобщения в германските медии запитванията са свързани с възлагането на договора за дигиталната кампания на фирма в Тюрингия, Германия.

Фойгт сега е лидер на ХДС в Тюрингия.

„Обискът е посещение“

ЕНП се опита да омаловажи въпроса, като каза в изявление, че обискът е „посещение“, нещо, което предизвика остри критики в социалните медии.

„Представители на белгийските и германските полицейски власти посетиха централата на партията в Брюксел. Посещението е свързано с текущо разследване в Тюрингия, Германия“, се казва в кратко изявление на ЕНП.

„Партията си сътрудничи при пълна прозрачност с участващите органи, предоставяйки цялата необходима информация и документация“, се добавя в него.

Въпреки че Фойгт беше външен консултант по време на изборите за ЕС през 2019 г., той имаше близки връзки с Вебер.

„Вебер го доведе в предизборната кампания, това беше негов личен избор“, каза източник от ЕНП от групата в Европейския парламент, добавяйки, че „нищо не е могло да мине без разрешение на Фойгт по време на предизборната кампания“.

Същият източник добави, че Фойгт също така има лични връзки с Удо Золейс, настоящият ръководител на стратегическия отдел на ЕНП и дясната ръка на Вебер.

„Вебер ще плати политическа цена заради тази история“, добави източникът.

Като лидер на партията и групата на ЕНП, Вебер е предпазлив по отношение на скандала „Катаргейт“, в който са замесени политици-социалисти.

Неговото предложение към членовете на ЕНП след разкриването на скандала беше да възприемат подход „изчакайте и вижте“ въпреки призивите за „атака“ срещу социалистическата група.

За разлика от Вебер обаче, генералният секретар на ЕНП Танасис Баколас каза публично, че „Катаргейт“ е проблем на социалистите.

Нарастващо разочарование

Euractiv беше информиран, че вчерашният обиск е добавил към вече нарастващото разочарование около Вебер и неговия избор.

Разочарованието е силно особено за онези дясноцентристки партии, които скоро са изправени пред избори, като полските членове, които ще се изправят срещу партията „Право и справедливост“ (Европейски консерватори и реформисти).

Среща на бюрото на ЕНП е насрочена за следващата седмица във Варшава и полските десноцентристи вече са недоволни от хода на Вебер да изгради политически мостове с партията „Италиански братя“ на италианския премиер Джорджа Мелони, която принадлежи към групата на Европейските консерватори и реформисти.

През януари Euractiv съобщи, че германските дясноцентристки партии в Берлин твърдо отхвърлят потенциално сътрудничество между ЕНП и Европейските консерватори и реформисти.

Въпреки че италианското коалиционно правителство включва и партията от ЕНП „Форца Италия“, позициите на другите италиански коалиционни партии „са до голяма степен несъвместими с тези на ЕНП“, заяви говорителят за външната политика на партийната група на ХДС/ХСС в Бундестага Юрген Хард.

„Няма причина за по-нататъшно сътрудничество с другите партии от италианското правителство в Европейския парламент, докато те си сътрудничат с открито антиевропейски сили като германската „Алтернатива за Германия“, каза Хард.

В Рим „Форца Италия“ на Силвио Берлускони, която е коалиционен партньор на правителството на Мелони, също се надига, след като Вебер реши да отмени партийна среща в Неапол това лято след атаката на Берлускони срещу украинския президент Володимир Зеленски .

Слуховете в ЕНП предполагат, че вчерашната акция в централата може да навреди на потенциалните планове на Вебер да се кандидатира за председател на Европейската комисия и да даде ясно предимство на Урсула фон дер Лайен.

Четете още

Избор на редактора