Ердоган: Каан е името на новия турски боен самолет

Националният боен самолет на Турция, известен като TF-X, ще се нарича Каан (KAAN), съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган, който присъства на церемония в Анкара за представяне на най-новите разработки в турската военна авиационна индустрия, съобщи Анадолската агенция.

„Турция вече е във всички сфери – на сушата, в морето и под водата, във въздуха и космоса“, заяви Ердоган по време на събитието „Векът на бъдещето“, организирано от Турската аерокосмическа индустрия (ТАИ) в столицата Анкара, за да представи заедно своите самолети, включително Каан.

Президентът уточни, че името на самолета е дадено от Девлет Бахчели, лидер на Партията на националистическото действие (ПНД), която е съюзник на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган.

Каан е историческа титла, използвана от владетелите на тюркските и монголските държави, посочва агенцията.

Самолетът от пето поколение Каан е разработен от ТАИ с цел да замени остарелия флот на турската армия от Ф-16. С този самолет Турция ще стане една от петте държави, разполагащи с такъв вид технологии, заяви Ердоган, като подчерта, че „днес е исторически момент за нашата отбранителна промишленост и авиация“.

Самолетът, чието разработване започна през 2016 г., беше представен официално през март.

На събитието бяха представени най-новите разработки в турската военна авиационна индустрия, включително самолетът Хюрджет (HÜRJET), хеликоптерът ATAK-2, щурмовият безпилотен самолет ANKA-3 и местният самолет от пето поколение.

Президентът обърна внимание и на първия турски свръхзвуков реактивен боен самолет Хюрджет.

„Хюрджет скоро ще бъде приет на въоръжение в турските въоръжени сили. Самолетът ще бъде разположен и на борда на флагманския кораб на военноморските сили TCG Анадолу. Хюрджет ще бъде оборудван с местни радари и турско въоръжение, което ще позволи също така да замени частично флота от Ф-16 на турските военновъздушни сили“, заяви президентът

Четете още

Избор на редактора