Брюксел ни дава €78 млн. за газохранилището в Чирен

Договор за разширяване на единственото газохранилище в България – „Чирен“ подписаха „Булгартрансгаз“ ЕАД и Европейската изпълнителна агенция по климат, инфраструктура и околна среда (CINEA) в Люксембург, съобщиха от българското дружество. Контрактът е сключен по време на Съвета на ЕС по транспорт, телекомуникации и енергетика. Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов получи споразумението от Комисаря по енергетика на ЕС Кадри Симсон.
Съгласно грантовото споразумение за реализацията на проекта се отпуска съфинансиране в размер до около 78 млн. евро по Механизма за свързване на Европа
През 2021 г. ЕК включи разширението на газово хранилище „Чирен“ в 5-я списък на проекти от общ интерес за ЕС, а на 27 януари 2022 г. обяви, че е постигнато съгласие сред държавите членки за финансиране по механизма за свързване на Европа (CEF).
Проектът цели увеличаване на капацитета за съхранение на природен газ до 1 млрд. куб. метра и на дневните капацитети на добив и нагнетяване до 8-10 млн. куб. метра дневно, посочват от „Булгартрансгаз“.
Разширение на хранилището ще се извърши чрез изграждане на надземни съоръжения, сондажи и газопровод с дължина около 45 км.
Планира се поетапното въвеждане в експлоатация на инфраструктурата да завърши до края на 2024 г.
Разширението на „Чирен“ е от първостепенна важност не само заради ролята си на източник на газ при прекъсване на доставките, но и за наличието на достатъчен капацитет за съхранение, добив и нагнетяване на газ.
Новите технически параметри са важни и за общоевропейските приоритети за диверсификация на източниците на природен газ, гарантиране на сигурността на снабдяването, осигуряване на допълнителна гъвкавост, повишаване на пазарната интеграция и стимулиране на конкуренцията.

Четете още

Избор на редактора