Ето го служебния кабинет на премиера Гълъб Донев

Президентът Румен Радев обяви имената на министрите в новия служебен кабинет. Той ще управлява страната в следващите два месеца – до провеждането на предсрочните избори на 2 октомври.

Ето пълният списък:

Гълъб Донев, премиер

Роден през 1967 г. в София.  Завършил е Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Магистър по „Финанси“ в УНСС и по право в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Специализира „Бизнес и мениджмънт“ в УНСС.
От 2005 до 2006 г. е и.д. главен секретар на МТСГ. От 2007 до 2009 е член на Надзорния съвет на НОИ. През 2008 става председател на Надзорния съвет на Националния институт за помирение и арбитраж.
От 2014 до 2016 е зам.-социален министър. Служебен министър на труда и социалната политика в служебното правителство през януари 2017 г. От май до декември 2021 г. Гълъб Донев е зам. министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика в двете служебни правителства, назначени от президента Радев.

Лазар Лазаров, вицепремиер по социалните политики и министър на труда и социалната политика


Роден 1970 г. в София. Завършил е УНСС, специалност „Макроикономика“. Работи в Националната служба по заетостта, Българската стопанска камара, МТСГ.
От ноември 2007 г. до юли 2009 г. е заместник-министър на труда и социалната политика. От края на септември 2017 г. досега е заместник-министър на труда и социалната политика.

Христо Алексиев, вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията

Магистър по „Международни икономически отношения“ от УНСС и бакалавър по политология от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Бил е председател на съвета на директорите на „Пристанище Бургас“ ЕАД и председател на управителния съвет и заместник генерален директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура“.
Бил е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство през януари 2017 година. От септември до декември 2021 година отново е министър. От март 2022 г. заема длъжността секретар по икономика на президента.

Иван Демерджиев, вицепремиер по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи

Той е адвокат с над 20 години опит. Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г. завършва магистърска степен по право в ПУ „Св. Паисий Хилендарски“.
През май 2021 година е назначен за заместник-министър на правосъдието в служебното правителство. През октомври същата година е назначен за служебен министър на правосъдието.

Атанас Пеканов, вицепремиер по управление на европейските средства

Икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO) във Виена, Австрия, и лектор във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien). Преди това е работил в Европейската централна банка във Франкфурт, Германия. Завършил е Виенския университет по Икономика и бизнес и магистратура по Икономическа политика в University College London.
Вицепремиер по управление на европейските средства от май до декември в двете служебни правителства.

Росица Велкова-Желева, министър на финансите

Родена през 1972 г. в София. Магистър по финанси в УНСС. 28 години работи в Министерството на финансите.
През 2008-2009 г. представлява Република България в групата на финансовите експерти и във Финансовата комисия, които обсъждат бюджетните, финансовите и административните въпроси на ЮНЕСКО.
В периода ноември 2017 – април 2021 г. е заместник-министър на финансите, от април 2021 г. до декември 2021 г. е изпълнявала длъжността директор на дирекция „Държавни разходи“ в МФ и от декември 2021 г. до момента е заместник-министър на финансите.

Димитър Стоянов, министър на отбраната

Роден през 1968 г. в Свиленград. Завършва Висшето военновъздушно училище – Долна Митрополия и Командно-щабната академия на Военната академия „Г. С. Раковски”. Възпитаник е и на Военновъздушния колеж „Максуел”, САЩ.
През 2013 – 2016 г. заема различни длъжности в Командването на Военновъздушните сили на Република България, последната от които е началник на щаба на ВВС.
Главен секретар на президента Румен Радев.

Д-р Асен Меджидиев, министър на здравеопазването

Роден през 1968 г. Завършва медицина към Висшия медицински институт в София през 1994 г. През 2010 г. завършва и Здравен мениджмънт към Медицинския университет в София.
От 2012 г. е част от екипа на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Създава и ръководи първото отделение по УНГ болести в лечебното заведение и инициира Националната програма „Детско здраве „Пирогов“ за провеждане на високоспециализирани профилактични прегледи в страната.
От 2018 г. е председател на УС на Столичната лекарска колегия към БЛС.

Иван Шишков, министър на регионалното развитие и благоустройството

Роден на 14 септември 1963г. в София. Магистър по „Архитектура“ във ВИАС София. От 2002г. до 2008г. е главен архитект на Район „Банкя“ в Столичната община (СО), а от 2008г. до 2021г. е бил главен архитект на Район „Триадица“ – СО.
По време на двете служебни правителства през 2021 е съветник и заместник-министър в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Проф. д-р Сашо Пенов, министър на образованието и науката

Магистър по право от Юридически факултет на СУ “ Св. Климент Охридски“ (1986). Преподавател там по финансово право, данъчно право, международно данъчно право в ЮФ. Доктор по право (1996 г.).
Ръководител на Катедрата по административноправни науки (2010-2018 г.), декан на ЮФ (2011-2018). Работил е като експерт в Главно управление на данъчната администрация (1989-1990) и ръководител на отдел „Данъчни спогодби“ (1992-1994 г.).

Николай Милков, министър на външните работи

Роден 1957 г. в София. Завършва департамента по Международни отношения на УНСС.
Работи в Министерството на външните работи и в Министерството на отбраната като постоянен секретар.
Бил е посланик на България в Румъния и Канада, генерален консул в Ню Йорк. Понастоящем е извънреден и пълномощен посланик във Френската република и Княжество Монако и постоянен представител в ЮНЕСКО.

Крум Зарков, министър на правосъдието

Роден през 1982 г. в София. През 2007 г. се дипломира като магистър в Университета Париж 1 „Пантеон – Сорбона“ в специалност „Международно право и право на международните организации“. В същата година получава диплома за завършен курс от Института по политически науки – Париж, Франция.
От 2007 г. до 2010 г. с занимава с изследователска и научна дейност в Центъра за изследване и науки в областта на международното публично право на Университета Париж 1 „Пантеон – Сорбона“. През 2010 г. постъпва на работа като инспектор – юрист в Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

В 41-ото и 42-ото Народно събрание работи като главен експертен сътрудник към Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Народен представител и член на Комисията по правните въпроси в 44-ото, 45-ото, 46-oто и 47-ото Народно събрание.

Велислав Минеков, министър на културата

Професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си в Националната художествена академия и специализира в Хамбург, Германия. Преподавател е по скулптура, металодизайн, художествено метолеене, художествено каменоделие и реставрация в България, Германия, Турция и ОАЕ. Министър на културата от май до декември 2021 г. в двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев.

Д-р инж. Росица Карамфилова, министър на околната среда и водите

Експерт с дългогодишен опит в областта на управление на околната среда. Повече от 17 години работи в системата на МОСВ от експерт до изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС).
Магистър-инженер е по „Екология и опазване на околната среда“ в Химико-технологичен и металургичен университет (ХТМУ) в София.
Изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по околна среда от април 2021 г. Член на Борда на директорите на Европейската агенция по околна среда.

Явор Гечев, министър на земеделието

Роден 1978 г. в Пловдив. По образование е инженер-агроном. Магистър по “Растителна защита”. Трупа професионален опит в Държавен фонд „Земеделие“, започва като експерт и стига до поста ръководител на Регионална разплащателна агенция – Пловдив.
От 2013 г. е депутат в 42-ото Народно събрание. През същата година е назначен за заместник-министър на земеделието и храните.
Заместник-министър на земеделието, храните и горите в двете служебни правителства.

Никола Стоянов, министър на икономиката и индустрията

Роден през 1976 г. в София. Завършва „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Дипломиран е в магистърските програми „Европейско и международно търговско право“ и „Немско право за чужденци“ в Мюнхенския университет “Ludwig-Maximilian”.
През 2021 г. е назначен за председател на Съвета на директорите на „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД, като участва в ръководството на дружеството до средата на 2022 г.

Росен Христов, министър на енергетиката

Магистър по международни икономически отношения от Калифорнийския университет в САЩ. Има многогодишен опит в енергетиката, заемайки високи отговорни позиции в международни компании. Международно признат специалист по придобивания и реструктуриране на предприятия, решаване на кризисни ситуации, стратегии и развитие.
Работил е за италианската енергийна компания „Енел“. След това е регионален директор за Източна Европа и Латинска Америка в нидерландската компания за ремонт и поддръжка на енергийни активи „Дицман“ и ръководи придобиването на „Енергоремонт Холдинг“ в България, на която става по-късно председател на управителния съвет.
В последните години се занимава с инвестиции в стартиращи компании с фокус върху зелените технологии.

Александър Пулев, министър на иновациите и растежа

Роден 1981 г. в Пловдив. Магистър по финанси на Оксфордския университет и бакалавър по информационни системи и финанси на Университета в Мейн, САЩ.
Професионалната му кариера преминава през „УниКредит“, Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), в която шест години е главен банкер; мениджър „Консултации по сделки“ в „Ърнст и Янг“.
Работил е в международни компании като „Ситигруп Глоубъл Маркетс“, „Браун Брадърс Хариман“ и „Дженеръл Електрик“.
Заместник-министър на транспорта и съобщенията в служебното правителство от септември до декември 2021 г.

Илин Димитров, министър на туризма

Роден 1983 г. Притежава 3 бакалавърски степени от различни университети и колежи (по управление на хотели и ресторанти, стопанско управление, маркетинг и мениджмънт), магистратура („Стопанско управление“) и докторска степен в направление „Туризъм“.
Работи в сектора на туризма от 2000 година. В периода 2020-2021 е председател на Варненска туристическа камара.
В 47-ото Народно събрание е председател на постоянната Комисия по туризъм.

Весела Лечева, министър на младежта и спорта

Родена 1964 г. във Велико Търново. Завършва НСА със степен доктор на спортните науки.
Постиженията й в спортната стрелба я поставят сред най-значимите спортисти на България за всички времена.
Народен представител е в 39-ото, 40-ото, 44-ото и 45-ото Народно събрание. В периода 2005-2009 година е председател на Държавната агенция за младежта и спорта.

Георги Тодоров, министър на електронното управление

Магистър по право. Професионалната му кариера преминава през Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Столична община и частния бизнес.
През годините е бил министър и заместник-министър на транспорта в четири правителства, председател на Управителния съвет на ДП „Пристанищна инфраструктура“, председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“ АД, председател на Съвета на директорите на „Български пощи“ АД, заместник-председател на Съвета на директорите на „Пристанище Бургас“, член на Съвета на директорите на „България Еър“ ЕАД и пр.

Четете още

Избор на редактора