Ефектът „обединение“ се превърна в дефект

Все по-видимо е, че ПП-ДБ се представиха под очакванията на изборите, а и нараства вероятността да ги загубят от ГЕРБ, макар и с малко.

Очевидно ефектът „обединение“ не сработи и се превърна в дефект. Голяма роля за по-слабото от очакваното представяне изигра координираното очерняне на правителството на Кирил Петков от ГЕРБ и останалите по-видими политически сили, но и от служебното правителство на президента Радев.

В тази атмосфера ПП- ДБ учудващо предложиха позитивна кампания, характерна за наложила се и управлявала дълго време политическа сила. Каквато коалицията няма как да бъде в  турболентната политическа ситуация през последните години. Кампанията не блестеше и с особен хъс и креативни идеи.

Очевидно този стил на предизборна битка е бил разчетен с цел изграждане на мостове към ГЕРБ. С оглед на увереносттта на новата коалиция да предложи и наложи правителство на малцинството, подкрепяно от партията на Борисов, но без тя да е „вътре“… Тази кампания нямаше нищо общо с анти ГЕРБ реториката, особено на ПП, от предходните два избора. „Евроатлантическите“ мостове сигурно са били желан вариант и във Вашингтон и Брюксел. Но…

Да имаш „Магнитски 2″ зад гърба си и да търсиш сближаване с ГЕРБ, вместо да ги притиснеш до стената, си беше груба стратегическа грешка!

Ако продължават в този дух и подкрепят под каквато и да е форма правителство, предложено от ГЕРБ (вариантът правителство на малцинството вече става неактуален), ПП- ДБ ще се обезличат навръх местните избори.

За ПП, възникнала като отрицание на ‘“модела Борисов“, всяка форма на колаборация с ГЕРБ, не само участие в коалиция, за което Барисов натиска ПП- ДБ, ще бъде равносилно на ритуално самоубийство!

За да имат успех на местните избори, ПП и ДБ трябва да останат опозиция на възраждащото се статукво. И да се готвят за следващите парламентарни избори, твърде вероятни в рамките на една година, до края на т.г. или направо по формулата 2 в 1 наесен.

Четете още

Избор на редактора