Живот си е живяла средната класа в Помпей… до 24 август 79 г. сл. Хр.

32 години след началото на демократичните промени ние, българите, все още не знаем що е то „средна класа“. И дали изобщо я има у нас. А ако все пак я има – колко е?

В трактата си „Политика” добрият стар Аристотел споменава „средните граждани”. Според него те са гарант за баланса в социалния ред на обществото. Намират се между безимотните и „твърде състоятелните“, и могат да се разглеждат като ранна дефиниция на „средната класа”. Най-просто и съвременно казано – това са хора, които благодарение на труда си могат да живеят добре и без лишения, а понякога да си позволяват и екстри – като екскурзии, ваканции, по-разпищолени семейни тържества, преяждане в събота срещу неделя и т. н. През работната седмица – по-кротко и по-трудолюбиво. Нищо общо с олигарсите, мутрите, крадците на държавни поръчки, повечето политици и подобна височайша измет. Но и далече от бедността и броенето на стотинки в шепичка.

Оказва се, че в древната Римска империя е имало средна класа от горе-долу този тип. Вероятно затова и империята (и републиката покрай нея) е оцеляла толкова време. Имало е кой да я крепи, кой да й плаща данъци, кой да я обича даже. Империята е давала на тези хора стабилност дотам, че да си позволят да харесват и красотата. Да имат очи за естетичното, а не само за парчето хляб с 3 маслини за гарнитура.

Мислите ли, че Леонардо, Микеланджело, Тициан, Тинторето, Караваджо, Веронезе, Ботичели и тям подобни случайно са се родили сред руините от Римската империя?

Детайл от картината „Човек с кучешка глава“  на външна стена в градината на къщата в Помпей.

Ето че италиански и световни археолози започнаха да изследват бита и обзавеждането в къщите на древните обитатели на Помпей от средната класа. Това съобщава Phys.org, цитиран от БГНЕС.

Останките са добре запазени, благодарение на адския пирокластичен поток от близкия вулкан Везувий, който залива Помпей (и съседния по-малък Херкулан) и го спасява от пожарите, като го убива рязко, но пък го консервира завинаги на 24 август 79 г. сл. Хр.

За пръв път къщата (или domus, както са я наричали старите помпейци) е открита през 2018 г. Големите наскорошни разкопки в града бяха съсредоточени (естествено!) върху домовете на помпейците от висшата класа. Сега учените и посетителите на комплекса имат възможност да се съсредоточат върху живота на по-обикновени граждани, изчегъртвайки сантиметър по сантиметър отлаганията от лавата, изпълнили древния град.

Първа е къщата на семейство от средната класа. Тя има 5 различно големи стаи плюс отделни баня и кухня, разположени около красива (някога) градина, романтично наречена от археолозите „Омагьосаната“.

Директорът на Археологическия парк Габриел Цухтригел показва една от стаите на наскоро откритата къща с „омагьосаната градина“ в Помпей.

В двора на къщата експертите откриват богато украсен резервоар за вода.

Очевидно обаче собствениците не са имали достатъчно средства, за да украсят по един и същи начин и петте помещения на къщата. Една от стаите е с неизмазани стени и глинен под, вероятно се е ползвала за склад или килер.

Вътрешността на килера остава затворена 2 хиляди години с набор от съдове на семейството.

Намерена е и почти съвсем запазена малка кръгла маса с три крака (на снимката с археолога, вдясно). Освен това са изкопани фрагменти от голяма чиния с изумрудени и кобалтови рисунки, както и добре запазена кадилница.

В спалнята има останки от рамка за легло със следи от плат за възглавница, както и почти цял дървен сандък с отворен капак. В него археолозите намериха маслена лампа, украсена с барелеф, изобразяващ древногръцкия бог Зевс, превръщащ се в орел.

Детайл от рисуваната керамична горелка за парфюми „Зевс“.

В горелката се слага ароматна смола, която се пали, за да ароматизира дома приятно.

Впрочем, такива горелки има и до днес. Повечето са китайски и в различни форми и варианти, с различни ароматни масла за палене. Продават се в по-читавите магазини за домашни потреби, предназначени за средната класа. Почти не са пожароопасни. Повтаряме: почти!

А в Помпей археолозите продължават да работят. Ще има още изненади, гаранция!

Четете още

Избор на редактора