Задвижиха молбата на Косово за членство в Съвета на Европа

Министерството на външните работи и диаспората на Косово информира снощи, че Комитетът на министрите с повече от 2/3 от гласовете на държавите-членки е одобрил завършването на първия етап от процедурата по приемане на Косово в Съвета на Европа, предавайки на Парламентарната асамблея молбата на страната за членство, предаде за БТА агенция КосоваПрес.

Като следваща стъпка Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ще подготви становище за членството на Косово, обясни косовското външно министерство. После то ще бъде изпратено до Комитета на министрите, който взема окончателното решение за членството.

„Република Косово е дълбоко благодарна на всички страни, които гласуваха и помогнаха за положителния вот на Комитета на министрите.

Въпреки факта, че процедурно Косово премина първия етап на членство, трябва да се отбележи, че той е „последният преди финала“, тъй като преминахме важни правни и политически предизвикателства.

Разбира се, има още много работа преди членството. Косово остава дълбоко ангажирано със зачитането на правата на човека, укрепването на демокрацията и върховенството на закона, общите ценности, на които са основани Съветът на Европа и Република Косово“, казаха от косовското външно министерство.

Косово подаде молба за членство в Съвета на Европа на 12 май 2022 г.

Четете още

Избор на редактора