Заплашват членове на ЦИК: Кой дърпа конците

ЦИК няма да преразгледа решението си за отмяна на машинното гласуване на утрешните местни избори. Предложението беше направено като извънредна точка в дневния ред на заседанието, но не получи нужната подкрепа. А членове на комисията съобщиха, че са получили заплашителни SMS-и.

Членът на Комисията Любомир Георгиев направи предложението за преразглеждане на вчерашното решение за машините. Той се позова на решението на МЕУ за сертифицирането на машините.

„Мотивирам се с получена информация, че на интернет страницата на министерство електронното управление решение по член  213 ал.2 от Изборния кодекс, на мейл от Български институт по метрология и от Българския институт за стандартизация, с което трите институции удостоверяват съответствието на предоставените технически средства за машинно гласуване с изискванията на Изборния кодекс“, обясни той.

Само трима от членовете от присъстващите 15 подкрепиха точката да влезе в дневния ред. 12 бяха против. Секретаря на ЦИК Севинч Солакова обясни отрицателния си вот, като подчерта, че заповедта на министъра на електронното управление Александър Йоловски да прехвърли правомощията си по сертифицирането на своя заместник е нищожна.

Заповедта на министъра на електронното управление за делегиране на правомощия е нищожна, защото са изключителни негови права по Изборния кодекс, които той не може да прехвърли, съгласно тълкувателно решение на ВАС.

Йорданка Ганчева също смята, че преразглеждането на решението не е в полза на избирателите ще доведе до объркване и хаос.

„Разглеждането и отмяната на решението би внесла хаос и объркване в изборния процес, каквото органът по управление на изборите не би следвало да допуска. По мое мнение не е налице основание“, посочи тя.

От своя страна Цветозар Томов отговори, че именно вчерашното решение за отмяна на машините поражда хаос.

„Това може би беше последната възможност да постъпим по начин, по който да се запазят престижа и авторитета на Централната избирателна комисия в общество. В момента я проиграваме с приемането на този дневен ред, поради което аз не мога да се съглася с приемането му“, коментира Томов.

Разискването на дневния ред се състоя в присъствието на Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет на ЦИК и на още един регистриран наблюдател от неправителствена организация, които поискаха да присъстват на заседанието на ЦИК. До Общинските избирателни комисии е изпратено писмо, в което се указва как ще се попълват протоколите в секциите, в които трябваше да има смесено гласуване. Указания са изпратени до фирмата, която ще извършва компютърната обработка на протоколите – „Информационно обслужване“.

ЦИК изпрати писмо до МВР, с което се иска намеса относно членове на ЦИК, които  получават заплахи с есемеси и по вайбър . Почти всички членове са получили такива каза Камелия Нейкова.

„Заплахи – със SMS-и във вайбър и съобщения на служебните телефони. Със заплахи относно физическото оцеляване. Заплахи от рода на „Кой дърпа конците?“, „На кого служите?“ и т.н. Всеки от колегите е получил различни по брой и вид съобщения със заплахи за тяхната цялост“, коментира Георги Баханов.

На министъра на вътрешните работи ще бъде изпратен списък с номерата, от които са изпращани заплахите. Цветозар Томов заяви, че той не получавал заплашителни съобщения и обаждания.

Четете още

Избор на редактора