Започва разследване за липсващия асфалт на „Хемус“

Започва разследване и ще се търси наказателна отговорност за липсата на асфалт на различни участъци от магистрала „Хемус“. Това заяви регионалният министър Иван Шишков пред Нова. По-рано по искане на прокуратурата бяха взети ядки от един от участъците на АМ „Хемус“ – от София до Яна.

„Резултатите са сходни на това, което бях намирал и преди – дебелината на асфалта е между 20 и 24 см при изискуеми по проект 28 см. Започва разследване и ще се търси наказателна отговорност“, посочи Шишков.

Той обясни, че са направени проверки  и на пътя от Сливница до кръговото кръстовище в Банкя. Там асфалтът по проект е 22 см, а реално е 17-18 см. Георадар е направил тест и на Северната скоростна тангента, а резултатите се очаква да излязат до седмица – две.

„Строителят и надзорът трябва да носят отговорност. Държавата като възложител – също. Очевидно ще трябва да се направят основни ремонти“, каза Шишков.

Миналия месец главният прокурор Иван Гешев прояви интерес към съобщенията за липсващия асфалт от някои новопостроени магистрални участъци и изиска наличната информация от ресорните министри.

Това решение бе взето, след като през последните месеци регионалният министър Иван Шишков заедно с МВР взеха серия от проби за дебелината на асфалта. Шишков разкри, че на места липса до една трета от заложения по проект асфалт.

В съобщението на прокуратурата е посочено, че Иван Гешев е изискал информацията във връзка с твърдения в медиите за извършени нередности при строителството и ремонта на магистрали и участъци от републиканската пътна мрежа, включително Северната скоростна тангента и магистрала „Хемус“.

През януари Шишков обяви, че положението в строителството и ремонтите на шосета, язовири и други важни инфраструктурни обекти остава критично и е удавено в правни батаци. Той посочи, че разкритото незаконно строителство към този момент е за над 1 млрд. лева, но сумата ще набъбва още, защото проверките продължават.

Един от най-фрапиращите примери за незаконно строителство е магистрала „Хемус“. крещяща илюстрация на феномена „незаконно строителство“. След падането на последното правителство на Бойко Борисов следващите правителства започнаха да откриват драстични нередности, вкл. и плащане на пари за работа по отсечки, за които липсват разрешителни за строеж и дори няма проекти. Такива са лотове 3 и 4 на АМ „Хемус“, за които държавата е дала над 212 млн. лева аванси.

Шишков посочи, че за отсечките 6 и 9 също има извършени строително монтажни работи и платени пари – без да е налице нужната документация. Подобни нарушения има и при язовирите, където е идентифицирано нзаконно строителство за близо 40 млн. лева.

През 2021 г.  по разпореждане на тогавашния служебен министър на вътрешните работи Бойко Рашков МВР започна проверки на строителството на магистрала “Хемус” – единствената, изграждана с пари от бюджета по време на управлението на ГЕРБ.

Според него има доказателства, че парите, раздавани чрез директно възлагане от държавната “Автомагистрали”, са стигали до кухи фирми, а оттам до лица, използвали ги не за строеж на “Хемус”, а за закупуване на луксозни имоти. В резултат ГЕРБ заведе дело срещу ексминистъра.

Четете още

Избор на редактора