Смъртни заплахи за двама прокурори заради Нотариуса

Двама прокурори са получили заплахи за живота си. Това каза изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов на заседание на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

В неделя на 11 февруари получих доклади, че двама прокурори от градската прокуратура са получили заплаха за живота си, посочи Сарафов.

Единият е получил патрон в пощенската си кутия. Обвинителят намерил патрона след разходка със семейството си. Друг прокурор, също в неделя, прибирайки се, пред входната врата на жилището й открила кръст от клонки, каза Сарафов. Според него това е конкретен план и предупреждение да внимават в работата си, да не бъдат активни в дейността си. Тези случаи не можем да извадим от контекста на ситуацията в момента, посочи той. И допълни, че ще поиска охрана за тях от правосъдния министър.

На свой ред министърът на правосъдието Атанас Славов заяви, че незабавно ще бъде задействан механизмът за защита на магистрати.

„Обществената вакханалия със заплахи срещу магистрати трябва да спре. Разследването трябва да приключи, без колегите да се влияят от заплахи срещу тях“, каза Сарафов.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изслушва изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов и разследващия журналист и съосновател на фондация „Антикорупционен фонд“ Николай Стайков. Поводът е информация за частен клуб на Мартин Божанов – Нотариуса, посещаван от магистрати.

Четете още

Избор на редактора