Заради расизъм: Преименуват спешно маймунската шарка

Световната здравна организация (СЗО) е решила да преименува вируса на маймунската шарка, съобщи Би Би Си. Над новото име още се умува. Основната причина за промяната е да се сведат до минимум рисковете от расизъм. Решението за преименуването е взето, след като повече от 30 международни учени миналата седмица заявиха, че името маймунска шарка е „дискриминационно и стигматизиращо“. Имената на болестите трябва да избягват географските региони и имената на животни, както и да засягат културни, социални, национални, регионални, професионални или етнически групи, смятат недоволните.

СЗО работи с партньори и експерти от цял свят по темата със смяната на името и новите имена ще бъдат съобщени възможно най-бързо, уточни генералният директор на организацията Тедрос Адханом Гебрейсус.

На 23 юни СЗО свиква извънредна комисия, която да прецени дали епидемията от маймунска шарка представлява „извънредна ситуация в областта на общественото здраве с международно значение“, съобщи Ройтерс.

Междувременно до момента има 1600 потвърдени и 1500 предполагаеми случая на маймунска шарка в 39 държави, както и 72 смъртни случая. Маймунска шарка е регистрирана и в съседните ни Румъния, и Гърция.  Вирусът причинява грипоподобни симптоми и кожни лезии и се разпространява чрез близък контакт.

Гебрейесус заяви още, че е време да се обмисли засилване на реакцията, защото вирусът се държи необичайно, засегнати са повече държави и е необходима международна координация.

„Не искаме да чакаме, докато ситуацията излезе от контрол“, заяви директорът на СЗО за извънредни ситуации в Африка Ибрахима Соче Фол.

Четете още

Избор на редактора