Затвор за шофьор, ако откаже тест за алкохол и наркотици

Отказът на шофьорите да дадат тест за наркотици и алкохол вече да бъде разглеждан като престъпление. Това предвижда част от предложенията на МВР, които представи служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев като за превенция на престъпленията на пътя и домашното насилие пред депутатите.

Това стана по време на изслушване на съвместно заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и правни въпроси за необходимите законодателни промени по темите.

Демерджиев отбеляза, че вътрешното ведомство има изготвен проект за промени по въпросите за пътната безопасност, но не е имало време да бъде внесен в предходния парламент. Той отбеляза, че пълното справяне с пътния травматизъм ще изисква дълъг период, като заяви, че на Испания това е отнело 10 години.

От МВР предлагат в Наказателния кодекс да се инкриминира отказът на водачи от извършване на проверка за алкохол и наркотици. Също така при причиняване на смърт или телесна повреда, при катастрофа, да се добави като квалифициращо обстоятелство превишаването на скорост и преминаването на червен светофар. Предлага се и увеличение на долната граница на наказанията при определени престъпления на пътя, посочва БТА.

В Закона за движение по пътищата от полицията предлагат максималната скорост по автомагистралите да се намали, както и в определени участъци от градската среда, където тя да стане от 50 км/ч на 30 км/ч.

Предлага се още придобилият шофьорска книжка водач да управлява автомобил под надзор, от опитен водач, за определен период от време.

Съвместно с АПИ сме набелязали участъците с концентрация на тежки пътни произшествия и ще предприемем мерки по обезопасяване, каза още Демерджиев.

Във връзка с домашното насилие, министър Демерджиев заяви, че „проблемът ескалира“, като според отчетите на областните дирекции, има процентно увеличение.

МВР предлага да се създаде допълнителен механизъм за защита, в който да се посочи, че домашното насилие може да се извършва чрез действия или бездействия. Също така да се разшири кръгът от лица, които могат да търсят защита от домашно насилие. Да се забрани контактът с лицето, претърпяло домашно насилие, в електронна и друга форма, както и да се забрани носенето на оръжие от него.

Уличеният в домашното насилие да посещава специализирани програми за справяне с гнева, е друга от идеите на МВР. От ведомството предлага още да се обсъди създаването на Национален съвет за координация по въпросите за домашно насилие.

Четете още

Избор на редактора