Откриха кораб с несметни богатства. Потънал преди 350 години

Съкровища от испански галеон бяха отрити във водите около Бахамите. Корабът е бил препълнен с несметни богатства и потъва преди 350 години. От 1656 г. до наши дни хиляди смелчаци са търсили ценностите сред акулите. Едва сега те бяха открити – изящни, инкрустирани със скъпоценни камъни бижута и златни верижки, които са лежали недокоснати на морското дъно стотици години.

Корабът „Нуестра Сеньора де лас Маравияс“, известен като „Маравия” е потънал в западната част на Бахамите на повече от 70 км от брега, но новооткритите съкровища са намерени в огромна зона от отломки, простираща се на повече от 13 км.

Около полунощ на 4 януари 1656 г. корабът потъва след навигационна грешка при избягване на плитки води. Сблъсквайки се с флагмана на флотилията, той се удря в риф и само 45 от 650-те души на борда оцеляват. Историците твърдят, че повечето от корабокрушенците са били изядени от акули.

Компанията „Allen Exploration”, в която участват морски археолози и водолази от Бахамите и САЩ, получи лиценз от правителството на Бахамите за научно изследване на „Маравия“ и се ангажира да покаже находките в нов музей на Бахамите.

Сред съкровищата има такива, които подсказват, че някои от находките са били предназначени за богати аристократи, ако не и за кралски особи като златна филигранна верижка с мотиви на розети, златен медальон с кръста на Сантяго (св. Яков) и индийски камък безоар, който тогава е бил ценен в Европа заради лечебните си свойства.

Големите количества изумруди и аметисти, добити в Колумбия и открити сега предлагат доказателства за контрабанден трафик, тъй като не са били регистрирани в документите на кораба.

Четете още

Избор на редактора