За първи път в историята жена ще е главен съдия на мундиал

Французойката Стефани Фрапар ще стане първата жена, която ще ръководи мач на световно първенство по футбол за мъже, става ясно от обявените от ФИФА наряди за предстоящите мачове от Мондиала в Катар.

Фрапар ще бъде съдия на срещата между отборите на Германия и Коста Рика от третия кръг на група Е. Мачът е в четвъртък, 1 декември, от 21 часа.

38-годишната Фрапар ще бъде подпомагана от други две съдийки. Бразилката Неуза Бак и мексиканката Карън Диас Медина ще бъдат нейни помощнички край страничните линии.

В група F Хърватия и Мароко имат по четири точки след две изиграни срещи, докато белгийците са трети с три пункта. Канада вече отпадна след загубата от хърватите с 1:4. Ако вицешампионите от Мондиал 2018 и африканците, шокирали Белгия с 2:0 по-рано, спечелят двубоите си, именно те ще продължат напред, като първият в крайното класиране ще бъде определен от головата разлика, като за момента тя е един гол по-добра за Хърватия.

Белгия няма алтернатива на победата, като има по-лоша голова разлика от Мароко и трябва да разчита на помощ от страна на отпадналите канадци при евентуално равенство срещу Хърватия. Момчетата на Роберто Мартинес ще търсят първи успех в Катар, след като преди четири години станаха трети в света.

В група E, Испания е лидер с 4 точки, с една повече от Япония и Коста Рика, докато Германия е на дъното с един пункт. Победа с два гола разлика и неуспех на японците срещу испанците (дори равенство няма да свърши работа на „самураите“) ще класира Ханзи Флик и компания напред. „Ла Фурия Роха“ ще търси успех срещу азиатците, както каза и селекционерът Луис Енрике на своята пресконференция днес, с което ще си гарантира и първото място в групата.

Коста Рика също има шанс да продължи напред към елиминациите, ако Япония не победи Испания – „самураите“ са с по-добра голова разлика от съперника след разгромното поражение на четвъртфиналистите от 2014 от световните шампиони през 2010 с 0:7 на старта на шампионата.

Четете още

Избор на редактора