„Звяра“ унищожи руски склад с боеприпаси, пропагандата лъже, че бил за селитра

Американски ракетен комплекс HIMARS (който украинците любовно наричат „Звяра“) взриви руски склад с боеприпаси, гориво и техника в градчето Нова Каховка тази нощ, съобщиха световните агенции. Взривовете край Херсон бяха впечатляващи, както става ясно от видеото, направено от местни хора.

Най-малко 50 бензиновоза и над 200 ракети „Смерч“ бяха унищожени на място или изгоряха в последвалия пожар. Началник-щабът на 22 армейски корпус на руската армия ген. Артьом Насбулин е бил убит при атаката заедно с 5-има офицери и близо 200 войници, потвърдиха руски Телеграм канали.

Сергей Братчук, говорител на украинската власт в Одеса, също обяви за доказана смъртта на генерала. А Сергей Хван от херсонската областна администрация разказа, че прозорците на къщите наоколо хвърчали, но хората се радвали, защото „нашите вече са близо“.

Руската страна официално обяви, че украинците са унищожили склад със… селитра. Когато в канала ядосани очевидци оспориха лъжата и заявиха, че това е било наистина БК (боекомплект), дребен пропагандистки канал, наречен „Русский ZOV“, им разясни:

„Складът си е БК, но по-добре да е селитра. Сори, народе, но така трябва да се пише. Иначе ще ни скъсат г*за“ (свободен превод, б.р.)

Сори, народе…

“Без HIMARS настъплението на окупаторите на север и на юг от Бахмут щеше да бъде много по-мощно. Американските ракети силно промениха условията на фронта в наша полза”, призна съветникът на Зеленски Алексей Арестович. Според него унищожаването на руски складове (около 20 в последната седмица след пристигането на „Звяра“ на фронта) с боеприпаси и гориво ще улесни контранастъплението на украинските войски, особено в района на Херсон.

В същото време стана ясно, че жертвите от руския ракетен обстрел на жилищна сграда в Часив Яр в събота вечерта вече са 35, сред тях 9-годишно дете. 9 човека са извадени живи изпод руините, търсенето на оцелели и тела продължава.

Четете още

Избор на редактора