Здрав кютек в италианския парламент

Опозиционен депутат беше изведен с инвалидна количка от италианската Камара на депутатите, долната камара на парламента, след като между народните представители в пленарната зала се стигна до бой, предаде ДПА.

Леонардо Доно от популисткото Движение „5 звезди“ (Д5З), беше блъскан от други депутати и нокаутиран на земята по време на грозни сцени в Камарата на депутатите, която е по-голямата от двете камари на италианския парламент, съобщават местни медии.

В залата в този момент се обсъждаше законопроект за така наречената диференцирана автономия, внесен от дясното правителство на премиера Джорджа Мелони.

Проектозаконът предвижда на отделните административни области на Италия да бъдат дадени по-широки права за самоуправление. Опозицията разкритикува приемането на подобна мярка.

Областите преди всичко в италианския Юг се опасяват, че по този начин държавата може да се оттегли от важни сектори като здравеопазването и образованието, което може да ощети населението в икономически по-слабо развитите региони.

По време на разискванията на първо четене на законопроекта преди няколко месеца се стигна до словесни пререкания между правителството и опозицията в Сената.

При обсъжданията на второ четене в долната камара опозиционни депутати развяха италиански знамена и пяха националния химн. Те обявиха, че се страхуват, че може да се стигне до „разпадане на Италия“.

На видеозапис се вижда как Доно се опитва да връчи знаме на министъра за регионалните въпроси и автономията Роберто Калдероли, но в този момент към него се втурват други депутати, за да се саморазправят с него.

От кадрите не става съвсем ясно дали Доно впоследствие пада на земята от юмруци или ритници. Председателят на Камарата прекъсна заседанието и обяви, че ще изгледа внимателно видеозаписите от случилото се, след което ще вземе мерки.

В коментар пред телевизия La7 за събитията Доно заяви, че чака за преглед в болница, след като е бил ударен с юмрук и е получил „няколко ритника“.

„Наистина ме удариха много силно в гръдната кост и се свлякох на земята, не можех да дишам“, каза той. „Доста се уплаших. Никога не съм си представял, че такова нещо може да се случи в Камарата на депутатите, още не мога да го повярвам.“

В публикация в социалните мрежи партията на Доно Д5З определи събитията като „грозни и срамни“ и призова за тежки и незабавни наказания за виновните./БТА

Четете още

Избор на редактора