Зеленски: Кремъл се гордее, че може да убива

Руските сили съзнателно са нанесли масиран удар с дронове-камикадзе в навечерието на деня в памет на жертвите на Гладомора, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс и УНИАН.

„Над 70 „шахеда“ (ирански дронове-камикадзе, използвани от Русия – бел.ред.) в нощта преди деня, на който се отбелязва паметта на жертвите на геноцида Гладомор. Съзнателен терор. Точно в този момент. Руското ръководство се гордее с това, че може да убива“, подчерта Зеленски в своя канал в Телеграм, коментирайки нощното нападение, предаде БТА.

„Нашите войници свалиха повечето от безпилотните самолети. За съжаление, не всички. Но работят по укрепването на въздушната ни отбрана, за да свалят повече. И да работим по-нататък за обединяване на света в защита срещу руския терор. Терористичната държава трябва да загуби и да отговаря за това, което е направила“, добави украинският президент.

В навечерието на 90-ата годишнина от Гладомора, руската армия е извършила най-мащабното си нападение с дронове срещу украинската столица, подчерта и кметът на Киев Виталий Кличко, цитиран от Укринформ.

При нападението тази нощ са били използвани рекорден брой дронове-камикадзе „Шахед-131/136“, съобщиха и украинските военновъздушни сили. Киев е бил основната мишена на атаката, проведена на няколко вълни и от различни посоки.

Както съобщи говорителят на Киевската градска военна администрация Михайло Шаманов, силите за противовъздушна отбрана на Украйна са прихванали над 40 дрона камикадзе, насочени към столицата.

Четете още

Избор на редактора