Зеленски наложи санкции на православни шпиони на Кремъл

Украйна наложи санкции на 22-ма руснаци, свързани с Руската православна църква (РПЦ), заради това, което президентът на страната Володимир Зеленски определи като тяхна подкрепа за геноцид, предаде Ройтерс.

Според указа, издаден от Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, списъкът включва Михаил Гундяев, който представлява РПЦ в Световния съвет на църквите и други международни организации в Женева.

Руските държавни медии припомнят, че Гундяев е племенник на патриарх Кирил, който е начело на РПЦ. Миналата година Украйна наложи санкции на самия руския патриарх.

Санкциите са последната от поредицата стъпки, които Украйна предприема срещу РПЦ, която подкрепи разпореденото от президента Владимир Путин нахлуване на руските сили в Украйна.

„Санкциите са наложени срещу 22 руски граждани, които под прикритието на религията подкрепят терора и политиката на геноцид“, заяви Зеленски в обръщението си  късно вчера. Той добави, че наказателните мерки се предприемат за да се укрепи духовната независимост.

По-голямата част от украинците са православни християни и има ожесточена конкуренция между исторически свързаната с Москва Украинска православна църква и независимата Православна църква на Украйна.

Четете още

Избор на редактора