Земетресението в Мароко е засегнало 2,8 млн. души

Земетресението в Мароко е засегнало 2930 селища в планинините Висок Атлас с общо 2,8 милиона жители, съобщи марокански министър, предаде Ройтерс.

При труса с магнитуд 6,8 на 8 септември загинаха над 2900 души, повечето от които в труднодостъпни планинските райони. Най-малко 59 674 къщи бяха повредени, от които 32% са напълно срутени, заяви Фаузи Лекджа, министър на земеделието на Мароко.

Правителството ще изплаща помощ от по 2500 дирхама (244 долара) месечно в продължение на година на пострадалите от земетресението домакинства, в допълнение към 140 000 дирхама обезщетение, изплатено за напълно разрушени домове и 80 000 дирхама за частично разрушени жилища, каза министърът.

Възстановяването на засегнатите от труса райони в Мароко трябва да бъде съобразено с оригиналната архитектура на планините Висок Атлас, каза Лекджа.

Земетресението с най-много жертви в Мароко от 1960 г. насам разруши много селища с традиционни сгради от тухли от кал, камък и грубо дялано дърво.

Като цяло Мароко планира да похарчи 120 млрд. дирхама след земетресението, който включват модернизиране на инфраструктурата през следващите пет години, съобщи кралският дворец на страната в сряда.

Засегнатите от земетресението райони са сред най-бедните в Мароко, като много от отдалечените села нямат добри пътища, нито достъп до комунални услуги.

Четете още

Избор на редактора