Зертова се запъна за оставката, искана от Сарафов

Не знам какво е законовото основание да ми бъде поискана оставката, каза за БТА административният ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова. Тя обясни, че до момента не е разговаряла с изпълняващия функцията главен прокурор Борислав Сарафов, но ако има дисциплинарно или друго законово нарушение, е готова да подаде оставката си.

По-рано днес от прокуратурата съобщиха, че изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов е поискал оставката на административния ръководител на Софийската районна прокуратура заради „сериозни пропуски в организацията на работа, довели до тежки последици“.  С голямо възмущение приех докладваните ми от Софийска градска прокуратура обстоятелства по досъдебното производство, водено за двойното убийство край село Лозен, в хода на което е установено, че същото лице е извършител на още едно умишлено убийство, случило се през миналата година, досъдебното производство за което е водено по чл.122 от НК /за причиняване на смърт по непредпазливост/ в Софийска районна прокуратура, посочва и.ф. главен прокурор.  В контекста на гореизложеното и поради допуснатите очевидни пропуски в организацията на работата в СРП, в т.ч. неглижиране и подценяване на разследването на смъртта на млада жена, настъпила на 06.04.2022 г. вследствие на умишлени насилствени действия и грубите грешки, както при установяване на фактите, така и при определяне на правната квалификация на престъпното деяние, очаквам оставката на Невена Зартова, заявява Сарафов.

Зартова каза, че нито Законът за съдебната власт, нито който е да е друг закон ѝ дават право да нарежда на прокурор от Софийската районна прокуратура извършването на каквито и да е действия по дело, наблюдавано от този прокурор. В такъв случай можех да бъде обвинена, че упражнявам административно влияние като ръководител,  коментира тя.

Четете още

Избор на редактора